Legendarni direktor fotografije Mario Sablić gostuje u Art Caffeu Borisa Homovca

Legendarni direktor fotografije Mario Sablić gostuje u Art Caffeu Borisa Homovca
Foto: Unimedia

U najnovijem izdanju Art Caffea Boris Homovec će ugostiti legendarnog direktora fotografije Maria Sablića.

Emisiju pogledajte na službenim Youtube kanalu Art Caffe https://youtu.be/KzWCy-xnVmg ili na Z1 televiziji u subotu, 6. ožujka, u 23.00 sata te u nedjelju na ostalim partnerskim televizijama: Tv Jadran, Šibenik tv, Trend tv, SBTV, Vinkovačka plava tv a u BiH na RTV HB.

Mario Sablić, etablirani je direktor fotografije u brojnim filmovima i serijama,( Crnobijeli svijet, Koko i duhovi…) te profesor na Odsjeku kamere na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. U Art Caffeu govori o uvjetima produkcije i snimanja u vremenu korona krize, propasti Holywooda i procvatu ‘streaming’ servisa i novih medija.

Promišlja o tome zašto se u hrvatskoj kinematografiji već godinama financiraju filmovi koje publika ne želi gledati, niti prolaze na najvećim europskim filmskim festivalima, zašto su se kod nas prestali snimati žanrovski filmovi i zbog čega nije nastavio karijeru u Americi.

Sablić govori i o tome zašto smatra da su srpske serije i filmovi trenutno kvalitetniji i gledaniji od hrvatskih, zašto nove generacije snimatelja i redatelja ne poznaju povijest domaće kinematografije te može li, radeći godinama na setu telenovela, opravdati sebe kao filmskog umjetnika…