Legendarna pjevačica Elvira Voća preminula u 82. godini života

Foto: Croatia Records

Legendarna pjevačica Elvira Voća, rođena u Zagrebu 11. prosinca 1942. godine, preminula je 6. srpnja 2023. u 82. godini života, objavio je Croatia Records.

Njezina bogata profesionalna karijera trajala je više od pedeset godina. Glazbeni put započela je 1959. godine kada se kao sedamnaestogodišnja učenica srednje kemijsko-tehničke škole, na nagovor svojih kolegica, prijavila za “Prvi pljesak” i pobijedila. Iste godine osvojila je i prvo mjesto na reviji Večernjeg lista gdje je upoznala mladog pijanista Stjepana Mihaljinca koji kasnije postaje njezin suprug. Vjenčali su se 1961. godine i zajedno proveli pedeset i tri godine.

Elvira Voća nastupala je na brojnim festivalima i pjevala na turnejama izvan bivše države. Sve je započelo nastupom na talijanskom “Cantagiru” 1963. godine na kojem se pojavila u društvu renomiranih imena kao jedina gostujuća pjevačica. Taj kratki izlet u domovinu kancone donosi joj snimljenu ploču sa “Se mi vuoi” – pjesmom što ju je za Elviru napisao Gianni Ferrio, slavan po skladbama kao što su “Parole, parole, parole” i “Piccolissima serenata”, aranžer jedne od vodećih talijanskih diskografskih kuća CGD-a i jedan od dirigenata famoznog sanremskog festivala.

Konačno joj se 1964. otvaraju vrata prvog velikog domaćeg Opatijskog festivala i donose prvu domaću festivalsku uspješnicu (u alternaciji sa Stjepanom Jimmyjem Stanićem) “Ljubav treba čekati”.

Elvira Voća bila je rado viđena i na festivalima u Splitu i Zagrebu te na krapinskom Festivalu kajkavske popevke koji je uvijek držao posebno mjestu u njezinom srcu i na kojem je redovito nastupala. Prva singl ploča bila je “Kupi mi malo cvijeća” koju je Jugoton objavio 1966. godine, prvi LP s dvanaest pjesama objavljen je 1974. godine također u izdanju Jugotona, a za njim i niz singlova (“Adalita”, “Kapi kiše”, “Samo usne”).

Osamdesete je započela LP-jem “Slušala sam srce”, a završila s dva albuma internacionalnih hitova Top 10 br.1 i 2. Posljednju kompilaciju u ediciji “Zlatna kolekcija”, Croatia Records objavila je 2012. godine , a autori izdanja bili su Stjepan Mihaljinec i Siniša Škarica.

U predgovoru ovog izdanja Škarica je napisao: “Treba reći da ova zbirka zbog brojnih snimaka razasutih na razne strane diskografske i radio-televizijske difuzije pokriva tek dio, već pedesetak godina duge, karijere jedne dive iz zlatne generacije festivalskih šezdesetih”.

Elvira je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među ostalima i odličja Predsjednika Republike Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.