LEGENDA HRVATSKOG ROCKA: Drago Mlinarec nastupa na sceni Amadeo

LEGENDA HRVATSKOG ROCKA: Drago Mlinarec nastupa na sceni Amadeo
Foto: Press

U četvrtom tjednu Scene Amadeo nastupit će Glazbena družina Cinkuši, Zbor Hrvatske radiotelevizije i kantautor Drago Mlinarec.

U utorak, 08.09., na scenu dolazi Glazbena družina Cinkuši.

Baštinici glazbe podneblja čiji zrak udišu punim plućima izvrstan su primjer «prevođenja» tradicionalnih pjesama u eksplozivne dijelove punka, freak-folka, briljantnih balada ili suptilnih kombinacija valcera i kabareta s primjesama neo-folk undergrounda. Potpuno su otvoreni za mnoge metamorfoze rocka, psihodelije, jazza, a šuljaju se čak i do skuta ekspresivne komorne glazbe.

U srijedu, 09.09. očekuje nas nastup Zbora Hrvatske radiotelevizije koji je osnovan 1941. godine za potrebe tadašnjega radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj.

Od samih početaka, Zbor HRT-a, koji taj naziv nosi od 1991. godine, nastupao je i samostalno i uz Simfonijski orkestar. Izvodeći širok repertoar, od renesansne do suvremene glazbe, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje iznimnu svestranost, koja mu je donijela gostovanja diljem Europe (Rim, Moskva, Salzburg, Milano, Pariz, Venecija, Berlin, Beč) te suradnje s mnogim istaknutim dirigentima i skladateljima 20. i 21. stoljeća.

U petak, 11.09. nastupit će kantautor Drago Mlinarec koji je bitno obilježio hrvatsku rock glazbu kao njezin prvi uvjerljiv autorski glas.

Opus Drage Mlinarca osigurao je hrvatskoj rock glazbi trajan i presudan biljeg izvornosti ne samo u godinama afirmacije njezina prava glasa, nego i u razdoblju kada je, zahvaljujući i Mlinarčevim kantautorskim i diskografskim istupima, već postala sastavnim dijelom naše glazbene scene.

Svi koncerti počinju u 20:30 sati u Galeriji Klovićevih dvora.

Komentari