Kulturne ustanove Grada Zagreba u potresu pretrpjele velika oštećenja

Kulturne ustanove Grada Zagreba u potresu pretrpjele velika oštećenja
Foto: Arheološki muzej

Nakon niza potresa koji su se u Zagrebu dogodili u nedjelju, 22. ožujka 2020. oštećen je niz ustanova u kulturi koje su u vlasništvu Grada Zagreba.

Gradski ured za kulturu, u suradnji sa svim nadležnim uredima i službama, kao i s ravnateljima ustanova u kulturu, trenutno provodi pregled stanja i stupanj oštećenosti svih građevina.

Zatvoren je Hrvatski prirodoslovni muzej, treba osigurati 600 m2 za hitnu evakuaciju građe
Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

Prema prvim dostupnim informacijama oznaku neupotrebljivosti dobile su zgrade Hrvatskog školskog muzeja i Muzeja za umjetnost i obrt. Znatna oštećenja pretrpio je Hrvatski prirodoslovni muzej kao i Arheološki muzej, a u potresu su oštećeni i Etnografski muzej, Muzej Prigorja, Muzej grada Zagreba, Umjetnički paviljon te Tehnički muzej Nikole Tesle koji je pretrpio manja oštećenja kao i Memorijalni centar Dražen Petrović. Zadovoljavajuće je stanje u Galeriji Klovićevi dvori.

Potres je aktivirao protupožarne sprinklere koji su uzrokovali poplavu na 3. katu u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti. Velik broj pukotina na eksterijeru i interijeru vidljive su i u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža, Krležin Gvozd 23. Također, u potresu su oštećene i Palača Jelačić, Zbirka stan Matz, Vila Frangeš, Stan Vikora Kovačića, Masarykova 21, te Opatička 20 i 22.

Od gradskih kazališta oštećeno je Satiričko kazalište Kerempuh, dok je njihova scena Vidra u Draškovićevoj 80 prošla bez oštećenja. Oštećeno je i Gradskog dramsko kazalište Gavella, Zagrebačko kazalište mladih, kazalište Komedija, Žar Ptica.

Manja oštećenja vidljiva su na Zagrebačkom kazalištu lutaka, dok na Histrionskom domu nisu ustanovljena vidljiva oštećenja.

U potresu je oštećena i koncertna dvorana Vatroslava Lisinkog.

Također, potresom su oštećeni i – Kulturno informativni centar, Centra za likovni odgoj, Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Narodno sveučilište Dubrava, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Kulturni centar Travno, Centar KNAP, Centar za kulturu i film August Cesarec i Centar za kulturu Novi Zagreb.
Manja oštećenja vidljiva su na Centru za kulturu Trešnjevka i Centru mladih Ribnjak.

U potresu je oštećena i zgrada u Ilici 25 te je Gradski ured za kulturu privremeno preseljen u zgradu Muzeja suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17.

Komentari