‘Ksenija Vinski-Gasparini – dama hrvatske arheologije’ – okrugli stol u povodu stogodišnjice rođenja

Ksenija Vinski-Gasparini - dama hrvatske arheologije
Foto: Press

U povodu stogodišnjice rođenja Ksenije Vinski-Gasparini, prve kustosice Pretpovijesnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu, u Arheološkom muzeju će se održati okrugli stol “Ksenija Vinski-Gasparini – dama hrvatske arheologije”.

Okrugli stol najavljen je za ponedjeljak, 28. listopada 2019. s početkom u 10 sati, a cilj njegova održavanje je prezentacija  bogatog arheološkog i muzeološkog rada Ksenije Vinski-Gasparini

Nakon okruglog stola, održat će se otvorenje istoimene izložbe s početkom u 13 sati.

Znanstveni rad Ksenije Vinski-Gasparini bio je najviše vezan za pretpovijesnu arheologiju, osobito za razdoblja brončanog i željeznog doba u našim krajevima. Vodila je mnogobrojna arheološka istraživanja na području kontinentalne Hrvatske (Goričan, Jalžabet, Martijanec, Sv. Petar Ludbreški, Brodski Drenovac, Ozalj …) te je autorica mnogobrojnih izložbi (Sarvaš i Vučedol – repartirani materijal, Iskapanje slavenskog gradišta u Mrsunjskom lugu, Arheološki spomenici na području Zagreba, Materijalna kultura pradavnih stanovnika naše zemlje, Istraživanje tumula starijeg željeznog doba u Međimurju …) kao i nekoliko stalnih muzejskih postava.

Istraživački rad Ksenije Vinski-Gasparini ključan je za razvoj hrvatske pretpovijesne arheologije te je monografijom Kultura polja sa žarama u sjevernoj Hrvatskoj udarila temelje u proučavanje kasnog brončanog doba. Svojom predanošću arheologiji Ksenija Vinski-Gasparini dala je izuzetan i trajan doprinos struci, a kao svestrana muzealka pridonijela je afirmaciji i ugledu Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Na okruglom stolu Ksenija Vinski-Gasparini – dama hrvatske arheologije pozdravnu riječ održat će Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Dubravka Balen-Letunić, muzejska savjetnica Arheološkog muzeja u Zagrebu, u mirovini i moderatorica okruglog stola Tihomila Težak-Gregl, predstojnica Katedre za prapovijesnu arheologiju Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Izložba “Ksenija Vinski-Gasparini – dama hrvatske arheologije” otvorena je do 29. prosinca 2019. godine. Posjetitelje pozivamo na otkrivanje Izložbe krećući se kroz Muzej. Pružamo im priliku da sjednu za stol istaknute arheologinje i na trenutak postanu i oni, naša istaknuta muzealka.

Izložba je organizirana u sklopu projekta Mala povijest AMZ kojim Arheološki muzej u Zagrebu obilježava važne događaje, osobe ili predmete vezane uz dugogodišnju povijest muzeja.

Komentari