Krunoslav Capak potvrdio: Do kraja tjedna usvojit će se nove mjere!

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izjavio je nakon sastanka čelnika Nacionalnog stožera s predstavnicima Vlade, da Hrvatska ima jednu od najvećih incidencija u Europskoj uniji.

Potvrdio je da će Nacionalni stožer vrlo vjerojatno prihvatiti većinu zahtjeva varaždinskog stožera za pooštravanjem mjera. Capak je također najavio da će do kraja tjedna biti donesene i nove, strože nacionalne mjere, objavio je HRT.

“Činjenica je da brojke stagniraju, ali na jednoj visokoj razini. Epidemiološki gledano možemo reći da imamo jednu od najviših incidencija u Europi, na 23. mjestu smo na listi zemalja EU po incidenciji. Još uvijek je pet zemalja koje imaju lošiju incidenciju od nas, a među njima je i Slovenija”, kazao je Capak.

Što se tiče mortaliteta napomenuo je da je Hrvatska na 13. mjestu u EU, s 282 smrti na milijun stanovnika.

“Možemo reći da je u ovom zadnjem tjednu porast u odnosu na prethodni bio 7,7% dok je u onom prethodnom u odnosu na onaj tjedan prije bio 4,4%. Dakle, skoro dvostruki je porast, s čime ne možemo biti zadovoljni. Imamo dvije županije koje imaju izrazito visoku incidenciju na sjeveru zemlje, a prosjek incidencije u ovom trenutku za Hrvatsku je viši od 800”, kazao je.

Govoreći o epidemiološkim mjerama, Capak je istaknuo da su one u brojnim županijama strože od onih koje se odnose na nacionalnu razinu.

“U 10-ak županija imamo mjere koje su strože. Nacionalni stožer civilne zaštite im je to odobrio. Sadržaj pooštravanja tih mjera je dodatno ograničavanje broja sudionika na različitim okupljanjima, skraćivanje radnog vremena ugostiteljstva, obvezivanje poslodavaca na rad od kuće gdje je to moguće, rad u smjenama A i B i smanjenje mobilnosti u javnom prijevozu”, istaknuo je Capak.

Komentirao je i situaciju u Varaždinskoj županiji čiji je stožer zatražio dodatna pooštravanja.

“Pretpostavljam da će većina mjera koje je predložio županijski stožer biti prihvaćene. Među njima ima mjera koje se odnose na organizaciju škola. To je na razini Vlade i o tome treba odlučiti ministar Radovan Fuchs i povjerenstvo koje se time bavi. Većina ostalih predloženih mjera bit će usvojene, s tim da imamo i prijedlog epidemioloških mjera u zajednici koju je pripremio referentni centar za epidemiologiju HZJZ-a”, dodao je Capak.

Nije rekao točan datum primjene, ali je spomenuo da će se do kraja tjedna usvojiti.