Kronen Zeitung: Hrvatska je Karipsko otočje Europe

Najtiražniji austrijski dnevni list Kronen Zeitung pod naslovom ‘Hrvatska – Karipsko otočje Europe’ piše u nedjeljnom izdanju o turističkim, prirodnim i povijesnim ljepotama hrvatske obale, posebice Brača i Splita, dok dnevni list Kurier piše o posebnostima Istre i raju za bicikliste.

preko

“Dobrodošli u Hrvatsku – Karipsko otočje Europe” članak je koji govori o “čistom plavom moru, šarenilu jahti, zlatnoj obali i gostoprimstvu” kao o obilježjima hrvatske obale koja nudi mirise lavandi, majčine dušice, kadulje, ružmarina i lovora, javlja Hina.

Gost zrakoplovom treba samo 55 minuta od Beča do Splita gdje ga po dolasku pozdravljaju palme i dah povijesti Dioklecijanove palače, ističe Kronen Zeitung.

Iz Splita na Brač goste voze katamarani gdje goste očekuju mediteranski mirisi i povijesno zdanje samostana Dominikanaca u Bolu iz 15. stoljeća sa vrtovima bugenvilija. Kronen Zeitung piše da je otok Brač diljem svijeta poznat po svom bijelom kamenu od kojeg su građene Bijela kuća u Washingtonu, te bečki i berlinski parlament. Brački mramor utkan je i u venecijanske palače.

Dok se Kronen Zeitung bavi prirodnim, povijesnim, kulturnim i kulinarskim ljepotama Splita i Brača, dnevni list Kurier piše o posebnostima Istre, “veličanstvenom krajoliku brežuljaka, terasa, livada, tunela i viadukata blizu mora”, te gradiću tartufa Motovunu. U posebne ljepote krajolika ubrajaju se Buje, Grožnjan, Motovun i Vižinada s pravim rajem za bicikliste, navodi se u članku.

Kurier na kraju članka preporuča nedavno izdanje knjige “Die Parenzana – ići – uživati i voziti bicikl” autora Janka Ferka i Sandre Agnoli. Parenzana je stara uskotračna željeznička pruga Trst-Poreč a s trase pruge tračnice su uklonjene te je uz pomoć novca iz pretpristupnih fondova EU-a staza uređena za bicikle i šetnju.