Krizni eko stožer Marišćina: Pismo podrške prosvjedu protiv spalionice u Resniku

Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina (KESM), formirana je s osnovnim ciljem zaustavljanja postojećeg primitivnog modela manipuliranja smećem na području Općine Viškovo (kod Rijeke), objavila je otvorno pismo podrške udruzi Uzor koja se, zajedno sa Kriznim stožerom, bori protiv otvaranja pogpna za preradu otpada u zagrebačkom naselju Resnik.

spalionica-prosvjed-630

Pismo prenosimo u cjelosti:

Upućujemo iskrenu podršku Vašim naporima u borbi protiv organiziranog pokreta narušavanja okoliša i zdravlja ljudi.

Iako Vam se zbog manjka raspoloživog vremena nažalost ne možemo pridružiti na prosvjednom skupu u nedjelju, 10. Studenog, 2013. godine, ovim putem koristimo priliku uputiti Vam čestitke na odvažnosti i hrabrosti u suzbijanju ekološkog kriminala nad okolišem i ljudima koji se proteklih nekoliko godina strateški razvija na razini cijele Republike Hrvatske.

Ignoriranjem davno donesenih europskih direktiva koje nalažu pravovremeno napuštanje deponijskog odlaganja u korist ekološkog načina gospodarenja otpadom te apsolutnu prednost daju ponovnoj uporabi i recikliranju otpada nad spaljivanjem otpada, naša trenutna kao i sve prethodne državne vlasti i nadležne institucije, od lokalnih i regionalnih vlasti, preko Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode pa do Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zapravo potiču ovakvo sramotno postupanje s otpadom.

Istresanje nerazvrstanog smeća kojekuda uz grandiozne, zastarjele, neekološke, desecima godina planirane skupe projekte desetaka regionalnih odlagališta (ŽCGO) rezultiralo je ugrožavanjem zdravlja čovjeka i prirode, uništavanjem vrijednih, iznova uporabljivih sirovina te rasipanjem novca poreznih obveznika i europskih potpora.

Pridodamo li tome neodgovornost i nekompetentnost lokalne i regionalne samouprave, posljedice sramotnog postupanja s otpadom u pitanje dovode zdrav razum (ne)odgovornih osoba. Svakodnevno svjedočimo neobjašnjivim, nerazumnim i po zdravlje i okoliš štetnim odlukama lokalnih vlasti kako u Gradu Zagrebu na području Jakuševca i Resnika, tako i u našoj Općini Viškovo, ali i u gradovima Splitu, Puli, Varaždinu i Karlovcu.

Okupljanje građana u interesne Udruge logičan je početak organizirane borbe protiv institucijaliziranog pokušaja da se ljudi ušutkaju, da im se zatvore uši i zatre svako zdravo poimanje situacije u kojoj smo se svi zajedno našli!

Ostanimo ujedinjeni u ovoj borbi u kojoj je na kocki budućnost svijeta kakvog znamo, budite uporni, glasni i ne odustajte, budite primjer postojećim i budućim Udrugama koje će se odvažiti na višegodišnju borbu za zaštitu okoliša i zdravlje svoje obitelji, prijatelja, susjeda! Vaši naraštaji bit će Vam zahvalni!

Za Udrugu Krizni Eko Stožer Marišćina

Eko Kvarner – Ogranak Halubje

Josip Katalinić, Predsjednik Udruge