Kreditna agencija Moodys podigla kreditne izglede Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga

Foto: Freepik

Kreditna agencija Moodys podigla je kreditne izglede Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga sa stabilnih u pozitivne, uz zadržavanje Baa2 investicijskog rejtinga, priopćio je Grad Zagreb.

“Kreditni rejting ima važnu ulogu na mogućnosti Grada da unaprijedi usluge i gradsku infrastrukturu jer veći kreditni rejting znači jeftiniji pristup novcu i veći interes ulagača”, istaknuo je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, komentirajući odluku agencije Moodys.

“Zbog toga smo, unatoč tome što su u Zagrebu najveće plaće, u mogućnosti i dalje zadržati praktički najjeftinije cijene komunalnih i drugih usluga u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj, a u 2024. ćemo moći napraviti i značajne iskorake u kvaliteti usluga za građane”, dodao je gradonačelnik Tomašević.

Moodys podsjeća da do povećanja kreditnih izgleda Grada Zagreba dolazi nakon istovrsnog povećanja za Republiku Hrvatsku, te su kreditni rejting Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga na istoj razini kao i kreditni rejting Hrvatske.

Napominju i slične dugoročne izglede za makro-ekonomski rast za koje očekuju da će ojačati financijske rezultate Grada Zagreba i doprinijeti nastavku smanjenja duga u sljedećih nekoliko godina.

Nadalje, uslijed uspješnog upravljanja Gradom, Moodys navodi niske okolišne, socijalne i upravljačke rizike za Grad Zagreb.

Govoreći o zaštiti okoliša, agencija ističe uspješnu zaštitu od poplave, te u tom smislu nužnost obnove vodovodne i kanalizacijske infrastrukture. Jak demografski profil, najveće plaće u državi i najniža nezaposlenost u Hrvatskoj razlog su niskog socijalnog rizika. Tome pridodaju i visoku razinu pristupa obrazovanju, dobre zdravstvene i ostale ključne usluge. Niski upravljački rizici pak prema agenciji Moodys proizlaze iz dobrog upravljanja Gradom i jakih institucija, a posebno iz visoke vjerodostojnosti Grada zbog mudrog upravljanja financijama, zbog čega Grad stalno ostvaruje uspješne financijske rezultate.

Što se tiče kreditnog rejtinga Zagrebačkog holdinga, na njega prvenstveno utječu rezultati Grada, koji pruža snažnu podršku Holdingu u donošenju i provedbi važnih odluka, kao i ključna uloga Zagrebačkog holdinga u upravljanju gradskim komunalnim uslugama.

“S obzirom na prethodna povećanja kreditnog rejtinga i izgleda i od strane agencije Moodys i od strane agencije Standard&Poors ovo je ukupno čak šesto povećanje rejtinga ili kreditnih izgleda Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga u mandatu ove gradske uprave”, podsjetio je gradonačelnik Tomašević.

“Ovakva potvrda najvećih svjetskih financijskih agencija najbolje govori o uspješnosti ove gradske uprave u upravljanju Gradom Zagrebom, na što sam iznimno ponosan“, zaključio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.