KRAVAT(NA) DIPLOMACIJA: Miro Gavran proglašen prvim hrvatskim Veleposlanikom kravate

Miro Gavran proglašen prvim hrvatskim Veleposlanikom kravate
Foto: Dhar Media

U cilju jačanja uloge kravate u brendiranju i pozicioniranju Hrvatske u svijetu, u Zagrebu je u organizaciji ustanove Academia Cravatica i Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za UN održan je stručni skup “Kravat(na) diplomacija”.

U okviru stručnog skupa, književnik Miro Gavran proglašen je prvim hrvatskim Veleposlanikom kravate, uz svečanu inauguraciju u kojoj je sudjelovala i vojno-povijesna postrojba Kravat pukovnija.

Stručni skup “Kravat(na) diplomacija” održao se u Kući Europe, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora kao i pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Grada Zagreba, a u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom Grada Zagreba i brandom Croata.

Kravat pukovnija
Foto: Dhar Media

Uvodne govore u okviru stručnog skupa održali su Gordan Markotić, izaslanik potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova te koordinator predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europe, Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Mate Granić, izaslanik i savjetnik Predsjednice RH, akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, te uz njih Marijan Bušić, ravnatelj ustanove Academia Cravatica, i Petar Popović, predsjednik Hrvatskog društva za UN.

Boris Ljubičić okupljenima je predstavio logotip Svjetskog dana kravate kojeg autorski potpisuje i koji se već nekoliko godina koristi kao službeni logotip u okviru kampanje i proslave Svjetskog dana kravate. Uz Frku Petešića i Markotića, u panel diskusiji koja je uslijedila sudjelovali su i Goran Bandov, pravnik i politolog, izvanredni profesor i prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld,  Milada Privora,  bivša ravnateljica Državnog protokola Republike Hrvatske  i šefica Protokola predsjednika Republike Hrvatske, Božo Skoko, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji se bavi se područjem  korporativnog komuniciranja i upravljanja identitetom i imidžom, Darell Šarić, vodeći strateg u upravljanju robnim markama full service marketinške agencije Hipmedia i Ivica Vidović, poznati hrvatski marketinški stručnjak. Panel diskusiju je vodio Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica, inače renomirani povjesničar umjetnosti i kustos, a kako je bila spriječena osobno sudjelovati u radu stručnog skupa, Skypeom se u diskusiju uključila i Mirella-Marie Katarina Radman, stručnjakinja za međunarodne odnose, novinarka i poduzetnica rođena u Hrvatskoj, koja nakon života u Kanadi odnedavno živi na Islandu.

“Kravatu treba sagledati kao globalni, sveprisutni podsjetnik na Hrvatsku. Što je iPhone za SAD i Samsung za Koreju, to bi za Hrvatsku trebala biti naša kravata. O hrvatskoj kravati napokon trebamo u svijetu ispričati priču, a upravo je ovaj stručni skup, na kojem se naglašava značaj kravate za brendiranje Hrvatske, korak u tom smjeru”, kazao je u svojem izlaganju Zvonimir Frka Petešić.

Akademik Reiner naglasio je da 2020. i period predsjedavanja Hrvatske Vijećem Europe vidi kao idealnu prigodu za promociju kravate u svijetu. “Kravata je svjetski simbol diplomacije, dostojanstva i ravnoteže, te stoga i demokracije u svijetu”, istaknuo je Reiner, a Božo Skoko i Goran Bandov složili se u tome da je Hrvatskoj potrebna strategija brendiranja u kojoj kravata ima veliku ulogu.

Značajno je naglasiti da je ovim stručnim skupom Academia Cravatica, ustanova posvećena istraživanju povijesti i suvremenosti kravate započela svoje tradicionalne aktivnosti ususret Svjetskom danu kravate koji se obilježava 18. listopada, a s uvođenjem Veleposlanika kravate, napravila i novi iskorak u svom kontinuiranom promoviranju kravate kao pokretne hrvatske, europske i svjetske kulturne baštine.

Rezultat stručnog skupa “Kravat(na) diplomacija” je odluka da se već ove godine da snažniji pečat obilježavanju Svjetskog dana kravate diljem svijeta, osobito u hrvatskim veleposlanstvima i konzularnim uredima.

Komentari