U Zagrebu su 22 novozaražene osobe, jučer je obavljeno rekordnih 480 testiranja

U Zagrebu su 22 novozaražene osobe, jučer je obavljeno rekordnih 480 testiranja
Foto: Zagreb.hr

U Zagrebu su 22 novozaražene osobe od kojih je većina kontakt ranije oboljelih, izvijestio je danas Stožer civilne zaštite Grada Zagreba na konferenciji za medije u Gradskoj upravi.

“Povećane su aktivnosti na razini primarne zdravstvene zaštite te je kroz domove zdravlja prošlo 204 korisnika, samoizolacija je određena za pet osoba, a 22 osobe su upućene na testiranje. Također, na ‘drive in’ punktovima je uzeto 165 uzoraka koji su proslijeđeni u Nastavni zavod za javno zdravstvo”, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar rekao je da su jučer ukupno obavili rekordnih 480 testiranja od kojih su 22 bila pozitivna, tako da je trenutno u Zagrebu 384 aktivnih slučajeva. U samoizolaciji je 841 osoba.

“U odnosu na prethodni dan, broj izliječenih je više za 21 osobu što znači da su trenutno u Zagrebu izliječene ukupno 593 osobe. Za 15 od 22 novozaraženih se sumnja na kontakte s ranije oboljelima, za jedan slučaj se sumnja na izlaganje u noćnom klubu te još jedan je nedavno stigao iz Bosne i Hercegovine”, rekao je Šostar.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovno je apelirao na disciplinu i samodisciplinu građana u pridržavanju epidemioloških mjera jer je to najbolji način preventive te je dodao da Zagreb prednjači u broju obavljenih testiranja.

U čitavoj Hrvatskoj u protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1190. Među njima je 136 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 6 pacijenata. Nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 4.039 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 120 preminulo, a 2729 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4858 osoba.

Do danas je ukupno testirano 99 414 osoba, od toga 1690 u posljednja 24 sata.

Komentari