U Hrvatskoj 92 nova slučaja zaraze, Stožer donio novu odluku o korištenju maski

Foto: Canva

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o dopuni Odluke o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Tom odlukom propisuje se da korištenja maski za lice iii medicinskih maski za zaposlenike trgovadkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama stranke koje dolaze u to trgovačka društva, ustanove i institucije te za zaposlenike u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj u zabilježena 92 nova slučaja zaraze koronavirusom te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1204.

Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3953 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 120 preminulo, a 2629 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 5002 osobe. Do danas su ukupno testirane 97724 osobe, od toga 1804 u posljednja 24 sata.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je današnji broj novozaraženih veći, ali da nema novih žarišta, već je riječ o poznatim situacijama poput vjenčanja i samostana u Đakovu te kontaktima jedne obitelji u Karlovačkoj županiji.

Kazao je i da još nema službene potvrde čeških zdravstvenih vlasti o češkim turistima koji su se, navodno, zarazili u Hrvatskoj.

Na pitanje o nastavi u školama najesen, kazao je da je još prerano za odgovor na to. Otvaranje škola ovisit će o epidemiološkoj situaciji, kazao je, dodajući da se, prema iskustvima drugih zemalja koje su već otvorile škole, nije dogodilo ništa loše. Stožer će svakako sve pažljivo promisliti i dobro pripremiti, najavio je.

Što se tiče nižih cijena PCR testova za građane, Capak je kazao da će se u petak na sastanku ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva, predložiti nova cijena tih testova. Dodao je da smo sada na vrhuncu epidemije te da modeli pokazuju kako će brojke ići prema dolje nakon uvođenja obveznog nošenja maski.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić objavila je da prosječna dob oboljelih oko 47 godina te ponovno upozorila da je pretilost jedan od rizičnih faktora.

U Zagrebu 18 novozaraženih

Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 463 osobe od kojih je 18 pozitivno na Covid-19, dok je mjera samoizolacije određena za njih 96, izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar, na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba održanoj u Gradskoj upravi.

“Nemamo drugog izbora već konstantno apelirati na sugrađane da se disciplinirano pridržavaju preporučenih mjera. Zamolio bi sve koliko je god moguće izbjegavaju velika okupljanja i mjesta gdje je velika koncentracija ljudi na malom prostoru kako ne bi ugrožavali sebe i svoje bližnje”, poručio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je prisutne kako zdravstveni sustav funkcionira donekle usporeno zbog epidemiološke situacije, no sve funkcionira u najboljem redu.

U Domovima zdravlja zabilježeno je 216 posjeta, dok je na Drive in punktovima uzeto 157 uzoraka.

Komentari