U Zagrebu 13 novozaraženih, Bandić pozvao mlade “da čuvaju svoje roditelje, djedove i bake”

Milan Bandić
Foto: Zagreb.hr

U Gradu Zagrebu kod još 13 osoba je dijagnosticirana zaraza koronavirusom, provedena su 384 testiranja, a mjera samoizolacije propisana je za 42 osobe, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare gradskog Stožera civilne zaštite.

“Testirano je stotinjak osoba više u odnosu na prekjučer, a isti je broj zaraženih što pokazuje trend opadanja”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Sada smo na 3,5 posto pozitivnih od testiranih, dok smo prije dva, tri tjedna imali 12 posto. Pozivam sugrađane na razboritost, strpljenje, odgovornost i samodisciplinu, posebice mlade koji idu u klubove da čuvaju svoje roditelje, djedove i bake. Zabrane nisu rješenje, poštivanje i preveniranje je najbolji oblik borbe protiv covida”, zaključio je gradonačelnik.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić kazala je kako je većina novih slučajeva kontakti sa prethodno oboljelim osobama, a za njih šest se još uvijek ne zna točan izvor zaraze. Trenutno su u gradu Zagrebu 374 pozitivne osobe, a za njih 1 171 određena je mjera samoizolacije.

Zagrebačka županija ima dvije novozaražene osobe

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 8.07.2020. do 11:00 sati evidentirano je 189 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer radi se o dvije osobe više, što znači da su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 53 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 129 osoba, a sedam ih je preminulo.

U Hrvatskoj 53 nova slučaja

U protekla 24 sata zabilježena su 53 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 934. Još je 91 osoba na bolničkom liječenju, s četiri pacijenta na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1.375 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 3.325 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 53 u protekla 24 sata.

2.277 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu i četrnaest osoba.

Do sada je testirano 88.235 osoba, od čega 1.375 u protekla 24 sata.