KORONAVIRUS: 13 novozaraženih u Zagrebu, uočava se jedna zabrinjavajuća pojava

Covid-19 - koronavirus
Ilustracija | Foto: Canva

U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 930. Među njima je 89 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenata.

U Nastavnome zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana testirana 351 osoba, od kojih je 13 pozitivno na COVID-19, a mjera samoizolacije je određena za 104, izvijestio je Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Prema riječima dr. Vanje Tešić iz Nastavnog zavoda, od 13-ero novooboljelih osoba jedna je iz Švicarske, 7 su kontakti s pozitivnim osobama, a 5-ero je s negativnom epidemiološkom anamnezom, što govori u prilog intenziviranja lokalne transmisije.

A upravo je rast slučajeva lokalne transmisije ono što najviše plaši epidemiologe!

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, 7.07.2020. do 11:00 sati evidentirano je 187 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj novooboljeloj osobi više, dok su četiri osobe izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivan 51 slučaj.

Do sada je ukupno izliječeno 129 osoba, a sedam ih je preminulo.