U Hrvatskoj 790 osoba zaraženo koronavirusom, 6 osoba je preminulo, a 64 su izliječene

Foto: Pixabay

U Hrvatskoj je u proteklih 25 sati 77 potvrđenih novooboljelih od koronavirusa, tako da ih je sada ukupno 790, a preminulo je 6 osoba. Izliječeno je 64 osobe, što je 12 više nego jučer.

Na respiratoru je 27 osoba. Učinjeno 6404 testiranja, znači 504 na dnevnoj bazi.

Te je podatke iznio ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, prenosi HRT.

“Hrvatska je vrlo rano uvela mjere za samozaštitu građana u svrhu prevencije širenja ove infekcije. Veseli nas što najveći dio građanstva poštuje te mjere i zbog toga smo danas gdje jesmo i zbog toga je naša krivulja i dalje linearna. Apeliramo i na preostali dio pučanstva da poštuje naše mjere, drži uputa samozaštite jer je to najbolji način prevencije ove infekcije. Ako to bude tako naši rezultati će i nadalje biti pozitivni”, rekao je Beroš.

“Kada je riječ o trajanju epidemije treba naglasiti da je naša sudbina u našim rukama. Virus se prenosi kontaktom i respiratornim putem. Ako poštujemo mjere koje stožer Civilne zaštite svakodnevno ponavlja mi smo ti koji možemo smanjiti mogućnost prijenosa infekcije na najmanju moguću mjeru. Ako se odgovorno ponašamo iz dana u dan broj novooboljelih može biti manji. U ovom trenutku sve je na nama, vama, na meni, na svima nama. Ako slušamo mjere, držimo distancu i održimo higijenu mogućnost prijenosa možemo smanjiti na najmanju moguću mjeru. To je ključ. Naša sudbina je u našim rukama”, rekao je Beroš.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je epidemiološko i zdravstveno stanje je povoljno.

“To možemo zahvaliti zajedničkim naporima svih zdravstvenih djelatnika, kriznog stožera i svih naših građana. Najveći broj stanovnika dosljedni provodi higijenske sve mjere koje propisuje stožer, ostaje doma, drži socijalnu distancu, pomaže starijim građanima kojima je pomoć potrebna. Ponekad se dogodi da imamo i slabu kariku – ima jedan manji dio koji se ne pridržava i krši propisane mjere. Svaki dan se izvještava koji krše samoizolaciju”, rekao je Capak.

“Kad se donese neka mjera treba osigurati i njezino provođenje. Policija nadzire i pohvalio bih ih jer to rade odlično. Novinari nas pitaju da komentiramo neku situaciju, a da nismo saslušali jednu i drugu stranu i onda naša ocjena nije objektivna i često posluži za pogrešno informiranje građana. Spomenuo bih da je naš dr. Kaić, ne znajući za obje strane događaja koji se dogodio u Splitu, iznio jednu prestrogu ocjenu postupanja policije. Potrebno je provoditi nadzor i potrebno je da policija upozori one koji krše ono što smo mi propisali, isto tako da postupa, možda ponekad i privede nekoga. to je potrebno jer se neki ne drže mjera i policija mora osigurati provođenje mjera. Uložili smo silan trud da balansiramo između mjera da se život nastavi koliko je to god moguće bez namjere kršenja ljudskih prava i prava građana i da tako osiguramo sprječavanje širenja koronavirusa”, rekao je Capak.

“Jako je teško procijeniti hoće li se građani držati propisanih mjera ili neće. Jučer sam iznio svoju osobnu procjenu koliko će biti otprilike biti oboljelih i kad mislim da bi se s mjerama moglo prestati. To se može pokazati jako pogrešnim. Spomenuo sam taj početak šestog mjeseca. To je procjena nas nekoliko koji smo razgovarali o našim brojkama, krivulji, o disciplini građana. Radi se isključivo o osobnoj procjeni, a ne da će 1. lipnja prestati mjere koje smo propisali”, objasnio je Capak procjenu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je jučer, 29. ožujka, na telefon 112 zaprimljeno 41 poziv o mogućem kršenju mjera samoizolacije. Dosad je evidentirano 3479 dojava, a izvršenim provjerama kod 928 osoba je utvrđeno kršenje mjera samoizolacije o čemu je izviješten državni inspektorat.

Komentari