Koraci prema zdravijem životu – pridružite se javnozdravstvenoj akciji na 2. Zagrebačkoj milji

Foto: DŠR Aktivan život

Trčanje je puno više od puke rekreacije, ono postaje način života koji ima brojne pozitivne učinke za ljudsko zdravlje.

U današnjem svijetu, stres je postao jedna od najčešćih prijetnji zdravlju. Učestali stres može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, visok krvni tlak, povišen kolesterol te pretilost. S obzirom na ovu zabrinjavajuću činjenicu, važno je pronaći načine kako se boriti protiv stresa i očuvati svoje zdravlje.

U sklopu nadolazeće atletske utrke, 2. Zagrebačka milja, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” organizirana je javnozdravstvena akcija koje će biti dostupna svim građanima.

Na Sveučilišnoj livadi kod zagrebačkih fontana u nedjelju, 3. rujna dočekat će vas liječnik, medicinska sestra i kineziolog koji će vam izmjeriti šećer, krvni tlak i sastav tijela uz savjetovanja i dijeljenje informativnih letaka.

Mjerenje šećera u krvi ne mora biti na tašte, ali je potrebno napomenuti što je bio zadnji obrok i kada je bio (koliko prije mjerenja).

Krvni tlak varira tijekom dana ovisno o više faktora, a najbolje ga je mjeriti nakon određenog vremena mirovanja od minimalno 10-ak do 15-ak minuta te prije mjerenja izbjegavati kofein i nikotin dok mjerenje sastava tijela nema ograničenja.

“Pridružite nam se 3. rujna na predivnoj Sveučilišnoj livadi i iskoristite ovu priliku da učinite nešto dobro za sebe i svoje zdravlje. Zagrebačka milja nije samo sportski događaj, već i prilika da se posvetite sebi i svojoj dobrobiti. Vaše zdravlje je važno i mi smo ovdje da vam pomognemo da na pravi način brinete o njemu. Pozivamo vas da se prijavite za nastup na 2. Zagrebačkoj milji, atletskoj utrci na jednu milju (1609 m) dok djeca na dječjim utrkama trče pola milje (804 m)”, poručuju organizatori.

Podsjećamo da su sponzori osigurali 200 besplatnih startnih brojeva za dječje utrke.

Organizatori ističu da mjesta ima još jako malo stoga te pozivaju sve roditelje da prijave svoje osnovnoškolce da odmjere svoje snage s vršnjacima, odlične se zabave i učine nešto dobro za svoj razvoj i zdravlje.