KOLIKO SE TRESAO ZAGREB: Pogledajte zanimljivu animaciju Seizmološke službe

KOLIKO SE TRESAO ZAGREB: Pogledajte zanimljivu animaciju Seizmološke službe

U Facebook grupi “Zagrebački potres 2020 – vaše info za seizmologe” objavljena je animacija na kojoj se u nekoliko sekundi može vidjeti pregled potresa jačih od 1 stupnja po Richteru koji su pogodili Zagreb od 2008. do 2018. godine.

Uz animaciju seizmologinja Iva Dasović objavila je popratni tekst u kojem stoji:

“Mnogi nas pitaju kad će ovi potresi prestati. Nažalost, odgovor nije onakav kakav bi ljudi htjeli čuti. Ne možemo reći kad će ova serija potresa završiti – njen kraj možemo proglasti tek naknadno.

Kad i završi, to ne znači da u ovom konkretnom epicentralnom području koje se aktiviralo u ožujku (otprilike između Šestina i Čučerja) potresa neće biti! Naime, vrlo slabih potresa bilo je i prethodnih godina i to baš u tom istom području. Na slikama možete vidjeti potrese M > 1.0 u razdoblju između 2008. i 2018. godine. S tim da postoji vjerojatnost da poneki sitni potres nismo mogli locirati jer se hrvatska mreža seizmografa kroz to vrijeme razvijala i unaprijeđivala (zagrebačka seizmografska mreža uspostavljena je nešto kasnije).

Ista stvar prikazana je i na ovoj gif-animaciji, samo kao prikaz po godinama.

Dakle, (vrlo) slabi potresi nisu nešto što će u potpunosti prestati, no trebali bi se razrjediti. Sitnih potresa bilo je i proteklih destljeća, no uglavnom su prolazili neopaženo ili se mislilo da je prošao kamion ili propuh zalupio vrata ili nam se učinilo. Neki su sigurno i dobro prepoznali o čemu se radi, ali nisu tome pridavali veću pozornost. Sad smo istraumatizirani ožujskim glavnim potresom, svaki trenutak iščekujemo novi, pa smo i prolazak kamiona i propuhom zalupljena vrata skloni opisati potresom.

Samoizolacija zbog korona-virusa uopće nam nije pomogla po tom pitanju – dapače: nismo se mogli baviti svojim uobičajenim poslovima, a i sve je utihnulo (npr. promet) i otvorilo prostor boljoj percepciji potresa. Nažalost, potresima se moramo prilagoditi jer oni nama sigurno neće.”

Kartu i animaciju izradila je seizmologinja Helena Latečki iz Seizmološke službe na temelju Hrvatskog kataloga potresa.

Posted by Iva Dasović on Saturday, June 20, 2020

Komentari