KOALICIJA NA OZBILJNOJ KUŠNJI: Možemo! želi prodati dvije plinarske tvrtke, sindikalisti i SDP zgroženi

Gradska plinara Zagreb
Foto: ZG express

Prije 14 godina razdvojene, a sada bi Gradska plinara Opskrba i Gradska plinara Zagreb – zajedno mogle na prodaju, objavio je RTL.

“Razne opcije su na stolu i mi kao i Skupština Holdinga, a onda i Skupština Grada donijet ćemo najbolju odluku za građane”, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba.

Za sindikate – Plinara je zagrebački dragulj koji se nikako ne smije prodati.

“Da li je tu interes države ili gradonačelnika da namakne određena sredstva? Ali ja još jednom tvrdim vrijednost Gradske plinare, zemljišta, distributivnog područja je nemjerljiva, nema cijene”, smatra sindikalni povjerenik u Gradskoj plinari Zagreb, Boris Holetić.

No, čini se da ipak ima. Kao potencijalni kupac spominje se HEP. Navodno za obje plinare nudi oko 700 milijuna kuna, a moguća je i prodaja bez natječaja.

“Ne bih komentirao tu cijenu. Cijena kao i sve drugo, opcije su na stolu. Kako god to bude provedeno, bit će po zakonu i bit će u interesu grada i građana”, kaže Korlaet.

Sindikatima je taj iznos – smiješan.

“Ja bih to nazvao – degutantno. Jer ako krećete u nekakve izračune stvarne cijene koliko bi to u današnje vrijeme bilo samo izgradnja mreže, pa ljudi to je nespojivo”, rekao je Holetić.

Naročito, kaže, jer za razliku od Opskrbe koja je gubitaš, Plinara Zagreb je u plusu. Protiv zajedničke prodaje stoga je i gradski partner – SDP.

“Ono što je stav SDP-a je da te dvije stvari treba promatrati odvojeno. Probleme u Gradskoj plinari Opskrba rješavati zasebno”, rekao je Viktor Gotovac, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Oporba pak ističe da je svaki dosadašnji potez vlasti bio kaotičan, pa ne vjeruju da će i ovo biti izuzetak.

“Gospodin Tomašević je u lipnju prošle godine propustio kupiti plin po pet do šest puta nižim cijenama i na takav način je gradsku plinaru Opskrbu bacio na koljena”, kazao je HDZ-ov zastupnik Davor Filipović.

“Prije svega treba napraviti due dillegence. A to znači utvrditi komercijalni, financijski i pravni aspekt cijelog posla. BLIC Pitanje je kako građani gledaju na to jer građane zanima pošto će platiti plin. Njima je tako svejedno je li Plinara u vlasništvu grada ili države”, rekao je Slavko Kojić.

Pa iako se razmimoilaze oko ovog pitanja, dvojica partnera tvrde:

“Nije uzdrmana koalicija, koalicija je dinamični sustav. Naravno da postoje neke stvari oko kojih treba diskutirati, i mi diskutiramo i na dnevnoj i na tjednoj bazi i oko svega ćemo se dogovoriti”, kaže Korlaet.

“Uvijek su mogući različiti ishodi. Vidimo da se neke koalicije u Hrvatskoj razvrgavaju, ali stav SDP-a u gradu Zagrebu uvijek će biti najbolje za građane”, rekao je Gotovac.

Pa tek ostaje za vidjeti – hoće li plin biti taj koji će izazvati pravu eksploziju u zagrebačkoj vlasti, zaključuje RTL.