KINO EUROPA ČASTI: U povodu 92. rođendana, besplatne ulaznice za projekciju kultnog hrvatskog filma ‘H-8…’

Film H-8...
Foto: Press

U petak u 20:30 sati, u sklopu programa Kinolektira, koji na veliko platno kina Europa donosi odabrana ostvarenja iz filmske antologije, bit će prikazano jedno od najznačajnijih hrvatskih modernističkih filmskih ostvarenja – H-8… (1958.) Nikole Tanhofera.

BUdući da je riječ o rođendanskoj projekciji (kino Europa slavi 92. rođendan), ulaznice se neće naplaćivati!

“Film prikazujemo na originalnoj 35-mm filmskoj kopiji s engleskim titlovima, koju nam je za ovu priliku ustupio Hrvatski državni arhiv. Prije projekcije filmolog Nikica Gilić napravit će kratki uvod u film”, priopćeno je iz kina Europa.

Film će biti prikazan na velikom platnu gotovo 60 godina nakon njegova nastanka i uoči 92. rođendana kina Europa koje je 8. travnja 1925. otvorilo svoja vrata svim ljubiteljima filma.

Varšavska 3 ubrzo je postala adresa kultnog mjesta koje će u idućih 90 godina održati svoju poziciju okupljališta filmofila, posvećenog odabranim primjerima svjetske i europske nezavisne kinematografije. Bogata povijest kina svoj je vrhunac dosegla prošle godine kada je kino Europa u snažnoj konkurenciji proglašeno najboljim europskim kinom, primivši nagradu mreže europskih kina Europa Cinemas za najbolji program.

Jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova svih vremena, H-8… se podjednako odlikuje dojmljivom glumom, režijom i montažom. U pitanju je kultna drama u kojoj su inkorporirane sudbine putnika autobusa i vozača kamiona – dva vozila sudarit će se na autoputu jedne kišovite noći i u toj će nesreći samo dio putnika iz autobusa preživjeti.

H-8 sve je što se zna o vozilu koje je skrivilo nesreću; tek dio registarske oznake. Na početku filma razotkriva se završni rasplet – sudar autobusa i kamiona, a čak se i otkriva broj poginulih te brojevi mjesta na kojima su ti ljudi sjedili. Na festivalu u Puli djelo je nagrađeno Velikom zlatnom arenom za najbolji film te nagradama za režiju, scenarij i za epizodne uloge (Antun Vrdoljak i Mia Oremović), kao i nagradom publike Jelen.

Poslušajte pjesmu “Sretan put” iz filma H-8…, u izvođenju Gabi Novak:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=WjPzKqsmW-E?rel=0&showinfo=0&w=700&h=394]

Komentari