Kava uz jazz na tramvajskim tračnicama – Projekt Ilica: Q’ART zatvara ulicu za promet i otvara za umjetnost

Projekt Ilica: Q’ART – Sve boje Ilice vratio kulturu i život na Ilicu i Britanski trg
Foto: Kleso Kawasaki

Ulični Community Art festival-akcija Projekt Ilica: Q’ART ponovo zatvara ulicu za promet i otvara za umjetnost te poziva sve građane i posjetitelje našeg grada, na mnoštvo glazbenih, književnih, modnih, umjetničkih i ostalih programa izlagača.

Zatvorena Ilica poziva sve da otvore svoja srca već u travnju s prvim proljetnim danima i to 2. travnja kada će Ilica kao i svi izlagači na toj užurbanoj žili kucavici grada bez prometa disati punim plućima od 9 do 16 sati.

Program je kao i uvijek zanimljiv, raznolik i sastoji se od mnogih glazbenih nastupa, izlaganja mladih umjetnika koji traže svoju publiku, mnoštva raznolikih izlagača koji tvore ovu vibrantnu zajednicu. Podržite naše umjetnike i dođite popiti kavicu na tračnicama.

Na prvom Iličkom festivalu–akciji će osim standardno vrhunskih jazz glazbenika među kojima su Lela Kaplowitz kvartet, Davor Doležal trio i Ljeljak, Đanović & Golubić trio, nastupiti i Bluzy Threesome, a posebno iznenađenje je Big bend Hrvatske liječnike komore koji ćete moći slušati na lokaciji Ilica 49 kod Obrtničke komore Zagreb.

Revija je kao i uvijek točno u podne na Britanskom trgu gdje će nam studenti TTF-a i članovi ULUPUH-a prikazati svoje nove inspiracije, a pridružit će im se Zadruga Humana Nova sa svojim upcycle koncept modno-dizajnerskim radovima. Mladim umjetnicima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i dizajnerima s Tekstilno tehnološkog fakulteta na Art punktu u Ilici 85 pridružit će se od ove godine i studenti Akademije primijenjene umjetnosti iz Rijeke.

Projekt Ilica: Q’ART se održava i sedmu godinu za redom zahvaljujući velikoj podršci izlagača i mikro donatora projekta kao i svesrdnoj podršci Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i Obrtničke komore Zagreb.

Pratite novosti o projektu na društvenim mrežama i na web stranici projekta.

Za sve koji žele znati više o Projektu Ilica: Q’ART

Projekt Ilica: Q’Art je kolektivni public art projekt u procesu koji istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija, njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama.
Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana.
Ključna motivacija Projekt Ilica: Q’ART je transformacija napuštenih i javnih prostora u središtu Zagreba, konkretno u njegovoj glavnoj ulici Ilici.
Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice. Glavna je tema i umjetnički koncept projekta „ODRŽIVA BUDUĆNOST“ i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, suosjećanja, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema prirodi.
U 2023. godini projekt nastavlja s akcentiranjem i korištenjem praznih prostora i njihovog neiskorištenog potencijala, ali i otvaranja diskursa o odumiranju i s druge strane o modelima njegovanja kulturnog nasljeđa kojim je Ilica protkana i koji treba biti dio kvalitetnog identiteta svakog grada.