Kanađanin Mark French novi je trener Medveščaka!

Mark French je novi trener KHL Medveščak Zagreb! Četrdesetdvogodišnjem Kanađaninu s dugogodišnjem trenerskim iskustvom ovo će biti premijerna sezona izvan granica Sjeverne Amerike i u KHL-u, objavljeno je iz Medveščaka.

Mark-French

“Mark French je trener kojeg sam pratio posljednje dvije godine i nadali smo se da će doći trenutak kada će odlučiti nastaviti karijeru u Europi kako bismo ga upravo mi u Medveščaku mogli angažirati. Mark je mladi trener koji prakticira moderni hokej na terenu, uz disciplinu i poštovanjem prema svojim igračima i klubu. U svojih šest godina u Hershey Bearsima, filijali NHL kluba Washington Capitalsa, osim što je osvojio Calder kup, oborio je i više rekorda kluba te u jednoj sezoni ostvario čak 60 pobjeda! Uvjeren sam da je upravo Mark trener kakvog Medveščak treba u svojoj premijernoj sezoni u KHL-u”, rekao je direktor hokejskih operacija i savjetnik predsjednika kluba Markoantonio Belinić.

“Mark je cijelu svoju AHL trenersku karijeru proveo u Hersheyu i svake sezone je osigurao klubu doigravanje, a osvojio je i Calder kup. Mark još uvijek drži AHL rekord najbržeg trenera koji je uspio ostvariti 100 pobjeda! U Zagreb će donijeti pobjednički naboj, a on sam iznimno je sretan što će pomoći Medveščaku u njegovoj premijernoj KHL sezoni, da postane uspješan KHL klub”, izjavio je sportski direktor Medveščaka Aaron Fox.

Mark French, koji je tijekom fakultetskih dana igrao za sveučilišnu momčad Brock (CIAU), trenersku karijeru je počeo graditi odmah nakon završetka fakulteta (1996.) i to upravo na već spomenutom fakultetu. Prve sezone, 1996./1997., bio je asistent trenera, a 1997./1998. glavni trener Brocka. Sezone 1998./1999.

French je Brock zamijenio s drugom sveučilišnom momčadi, s University of Guelph gdje mu je bila dodijeljena uloga asistenta trenera. Iduće tri sezone radio je kao asistent trenera i asistent generalnog menadžera North Bay Centennialsa, tadašnjeg kluba iz North Baya koji se natjecao u OHL-u (Ontario Hockey League). Nakon što je North Bay 2002. prodan grupi američkih investitora i preseljen u Saginaw (Michigan) i preimenovan u Saginaw Spirit, French je trenersku karijeru nastavio kaliti u sveučilišnoj momčadi Wilfrid Laurier University kao glavni trener.

Sezone 2004./2005. ponuđen mu je posao asistenta trenera u ECHL klubu Atlantic City Boardwalk Bullies što je i prihvatio te je zajedno s glavnim trenerom Mattom Thomasom u 72 utakmice ostvario 42 pobjede, 22 poraza i 8 poraza bilo u produžetku, bilo izvođenjem kaznenih udaraca. Nakon jednosezonskog iskustva u Boardwalk Bulliesima, 2005./2006., 2006./2007. i polovicu 2007./2008. bio je glavni trener Wichita Thundera (Central Hockey League) i direktor hokejskih operacija. U vrijeme Frenchove ere Wichita Thunderi ostvarili su 70 pobjeda.

Sredinom 2007./2008. sezone Frencha je u Wichiti zamijenio Rob Weingartner, dok je pak French Wichitu zamijenio Hershey Bearsima koji je natječu u AHL-u, u drugoj najjačoj sjevernoameričkoj hokejskoj ligi, i filijala su NHL kluba Washington Capitalsa te najtrofejniji klub AHL (11 naslova). Premijerne sezone u AHL-u i Bearsima, kanadski stručnjak je radio kao asistent trenera, da bi mu 2009./2010. bila povjerena uloga glavnog trenera što je odmah okrunio osvajanjem Calder kupa pobijedivši u finalu Texsas Starse, ali i brojnim rekordima.

Naime, ostvario je rekordni broj pobjeda kluba u jednoj sezoni, čak 60 njih u 80 utakmica, i rekordni broj bodova, 123, što niti jednom treneru prije Frencha nije uspjelo. Bearsi su te sezone bili nepobjediva momčad na domaćem ledu od kraja studenog 2009. do sredine ožujka 2010. te su ostvarili 24 pobjeda zaredom, dok su sveukupno skupili 34 domaće pobjede što je bio još jedan rekord AHL-a.

Na gostujućem ledu ostvarili su sveukupno 26 pobjeda što je također bio rekord Bearsa, kao i rekord od 12 gostujućih pobjeda u nizu. Uz te sve brojne rekorde, Bearsi su te sezone bili i prva momčad u AHL povijesti koja je osvojila prvenstvo nakon što je izgubila prve dvije utakmice u finalu, ali i momčad koja je u doigravanju Calder kupa dobila rekordnih osam utakmica u produžetku.

To je bila sjajna sezona Bearsa, ali i najbolji debi jednog glavnog trenera u 75-godišnjoj povijesti AHL-a. Posljednje tri sezone Bearsi su na čelu s Frenchom igrali Konferencijska četvrtfinala.