KAKO RADI UDRUGA ‘HRABRO DIJETE’: Evo na čije sve račune su išle donacije…

Udruga ‘Hrabro dijete’ iz Nove Gradiške u medijima se našla nakon što ju je obitelj pokojne Nore Šitum javno prozvala zbog manipulacije novcem s računa za Norino liječenje. No je li to jedina netransparentnost u radu udruge?

hrabro-dijete
U Novoj Gradiški, u sjedištu udruge ‘Hrabro dijete’, HRT-ovu ekipu dočekala su zaključana vrata. A na ulicama u ocjenama oprezni građani male sredine u kojoj svatko poznaje svakoga. “Mogu vam reći da se nije baš nešto puno o toj udruzi znalo dok nije sad ta afera izbila”, komentirao je jedan građanin.

Tko je uhvaćen s prstima u pekmezu, taj je gotov. Priča koja nema svoj početak i kraj. Na tuđoj nesreći graditi svoju sreću, to je nešto najgore.

Mala udruga koja je na računu imala tek nekoliko desetaka tisuća kuna prije akcije za Noru Šitum našla se u fokusu zanimanja nakon javnog obračuna s njezinim roditeljima zbog milijuna prikupljenih za Norino liječenje.

“Mi smo roditelji koji imamo djecu oboljelu od raka koji možda sutra neće doživjeti svoj dan. A vi ste nas optužili zbog toga da smo pokrali novce. Je li novac može kupiti život? Pokazalo se da ne može, ali je proklet i takav je jer se za njega druga strana otima”, izjavila je 5. prosinca 2013. predsjednica udruge ‘Hrabro dijete’ Jasminka Žužić.

Iako se detalji inspekcije ne znaju, poznato je da se novac uplaćivao i na privatne račune i na račun jednog radija. A uz njih dolazi ime jedne od čelnica udruge Đurđe Aleksić. Na nepravilnosti je upozoravao i danas bivši tajnik udruge Alen Kocić.

“Nitko nije htio objaviti stanje računa, koliko se skupilo. Ja sam svakodnevno objavljivao stanje telefona, međutim stanje računa udruge se nikako nije moglo dobiti”, rekao je.

O sumnjivim računima govori i elektronička pošta kojom članica udruge Đurđa Aleksić traži od kanadskog donatora da dio novca uplati na račun udruge, a dio na privatni račun.

“…Rekao mi je Pero da želite uplatiti i preostali iznos od 6.000,00 pa Vas molim da svoju uplatu proslijedite na žiro-račun – tekući račun i to: Zagrebačka banka (broj ne navodimo) za člana udruge Hrabro dijete – Berislava Žužića…”

Riječ je o računu sina predsjednice udruge Jasminke Žužić. Đurđa Aleksić odgovorila je na to da su joj hakirali mail.

“Jeste vi sigurni, jeste sjedili pokraj mene? Jel znate da sam to baš ja napisala?”, pitala je Aleksić 5. prosinca. “Mi smo podnijeli kaznenu prijavu protiv onoga koji je namontirao te mailove”, dodala je.

Međutim nije to jedini mail. U ovom, napisanom prije akcije za Noru, Đurđa Aleksić također traži donacije za udrugu, i to uoči proteklih blagdana.

“Molimo Vas pomozite nam, u samom zaglavlju napisali smo Vam žiro-račun na koji nam možete uplatiti donaciju i vjerujte ta će sredstva zaista biti dar s neba našoj djeci kojih za sada ima registrirano u udruzi 42 i svakim danom se javi neko novo dijete…”

U zaglavlju dopisa su brojevi dvaju računa, ali niti jedan nije od udruge. Prvi je privatni račun supruga Đurđe Aleksić, vlasnika Radio Psunja, a drugi je račun samog radija. Odgovor nam je stigao SMS-om.

“…Protiv lažnih i montiranih mailova kojima se vi novinari stalno služite podigli smo kaznene prijave i tužbe protiv medijskih kuća (naravno, sad će to biti i vaša) koje s tim neprovjerenim i lažnim informacijama prave neistinitu priču i štete ugledu i časti udruge i pojedinaca…”

Ovi dokumenti pak jasno govore da se zbog financijskih malverzacija protiv Đurđe Aleksić trenutačno vodi pet kaznenih postupaka. A nepravomoćno je osuđena za izvlačenje novca iz HKUD-a Kramarić. Jesu li u udruzi”Hrabro dijete,” prikupljajući novac za Noru, ipak imali humane namjere, teško je reći. Istinu će otkriti istraga.

Izvor: HRT