KAJKAVCI U LISINSKOM: Što nam sve donosi ovogodišnje izdanje tradicionalne manifestacije

Kajkavci u Lisinskom 2018
Foto: Zagrebačka županija

Treću godinu za redom u Zagrebu će se, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, održati izložbeno-prodajna, turističko-gospodarska, poljoprivredno-gastronomska i kulturološka manifestacija “Kajkavci u Lisinskom”.

Sada već tradicionalna manifestacija održava se zahvaljujući inicijativi Radija Kaj, a u suradnji s pet kajkavskih županija – Krapinsko-zagorskom, Koprivničko-križevačkom, Međimurskom, Varaždinskom i Zagrebačkom te domaćinom – Gradom Zagrebom.

“Ima li ljepše pozivnice da istražite Zagrebačku županiju od degustiranja domaćih proizvoda te pjesme i plesa na dragom nam kaju? Bučine koštice u raznim čokoladnim ‘omotima’, kvalitetno bučino ulje, ljuti umaci od papričica, pripravci od aronije i med dočekat će posjetitelje na našim stolovima, dok će naša izvorna kajkavština najviše doći do izražaja u večernjem koncertu kajkavskih popevki“, rekla je Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije, najavljujući ovogodišnje izdanje manifestacije “Kajkavci u Lisinskom”.

“‘Kaj’ nije samo naglasak niti lokalni izričaj, to je jezik kojim govori trećina ljudi u Hrvatskoj. Pet županija i grad Zagreb njeguju taj jezik, a prihvaćaju ga sve više ljudi. Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog projekta, svake godine posjećenost i sadržaj rastu, a i ove godine bit će najbolje do sada i za nepce i za uho”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Manifestacija “Kajkavci u Lisinskom” održati će se u nedjelju, 3. ožujka 2019. godine.

Za kulturno-umjetnički program pobrinut će se kulturno-umjetnička društva kajkavskog kraja. Ulaz na prodajno-izložbeni sajam u prostorima KD-a Vatroslav Lisinski bit će besplatan, a županijske štandove posjetitelji će moći obilaziti od 14:00 do 19:00 sati.

Direktor Radija Kaj Drago Gradečak je najavio da će se predvorju Velike dvorane održati izložbeno-promotivno predstavljanje posebnosti pet kajkavskih županija te da će svoju ponudu predstaviti turističke zajednice, toplice, predstavnici zdravstvenoga i ciklo turizma, vinari, pčelari i mnogi OPG-ovi iz kajkavskih krajeva.

Sudjelovat će brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, turističke zajednice, toplice, vinari, pčelari… Posjetitelji će moći kušati domaće kolače, zagorske štrukle, sarmu od varaždinskog zelja i još mnogo toga, a moći će i kupiti domaće delicije, zagorske štrukle, bučino ulje, vino… Za najmlađe su spremne i tradicijske drvene igračke pod zaštitom UNESCO-a.

Nakon završetka sajma, s početkom u 19:00 sati, u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uz izravni prijenos na Radiju Kaj, održat će se Koncert kajkavskih popevki na kojem će nastupiti brojni izvođači koje će pratiti orkestar Radija Kaj pod vodstvom Karla Kukovačeca.

Nastupit će: Savski valovi, Adam Končić, Gordana Ivanjek Tušek, Hrvoje Herček, Vokalno instrumentalni sastav “Jane” iz Velike Gorice, Kavaliri, Karlo Čeh, Tia Pikija, Tamburaški sastav KUD-a Belica, Pleteri, Muška klapa “Zrinski” iz Vrbovca, Mladen Kos, Tihomir Kožina, Iva Ranogajec Inkret, Mirko Švenda Žiga, Gabrijela Hrženjak, Kajda, Đurđevčice, Branko Greblički Ventek, „Singrlice“ vokalno umjetnička organizacija iz Samobora, Ivan Benc, Elvira Voća, Ella Ranogajec Inkret, Hrvatska udruga cimbalista Đurđevac, orkestar Radija Kaj, pod vodstvom Karla Kukovačeca i brojni drugi.