KAJKAVCI U LISINSKOM: Posjetitelji uživali u tradicionalnoj glazbi i bogatoj turističko-kulinarskoj ponudi

Kajkavci u Lisinskom 2018
Foto: Zagreb.hr

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je, drugu godinu zaredom, manifestacija “Kajkavci u Lisinskom”. U organizaciji Radija Kaj, predstavljena je turističko-kulinarska ponuda, običaji i tradicija pet hrvatskih županija: Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i grada Zagreba. Ovim se projektom dodatno žele promovirati zanimljivosti, snaga i ponuda ovoga dijela kontinentalne Hrvatske.

Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Zagreba Milan Bandića i župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, Koprivničko-križevačke Darka Korena i Varaždinske županije Radimira Čačića, te zamjenika župana Međimurske županije Sandre Herman i zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića, nastupili su brojni kajkavski izvođači.

Kajkavci u Lisinskom 2018
Foto: Zagrebačka županija

U ime Zagrebačke županije manifestaciji, čiji je finale bio koncert kajkavskih pjesama, prisustvovao je zamjenik župana Hrvoje Frankić.

“Ovdje su naše vinske kraljice i najuzornije seoske žene. Posjetiteljima smo pripremili i „kvalitetu s naših brega“, naše pjenušce na koje smo iznimno ponosni”, rekao je zamjenik Frankić, dodavši da je kvaliteta proizvoda i usluga, od OPG-a do turističkih destinacija, razlog što sve više izletnika dolazi na prostor županije.

U sklopu manifestacije posjetitelji su mogli vidjeti kako se “gazi” zelje, radi putar, mogli su kušati sir, bučino ulje, vino, razgledati čipku i dijela naivne umjetnosti, najmlađi su se igrali s drvenim igračkama… U kulturno-umjetničkom programu, u predvorju dvorane, nastupili su, uz ostale, FA Turopolje iz Velike Gorice, KUD Strmec iz Svete Nedelje i KUD Preporod iz Dugog Sela.

Također, posjetitelji su, uz zvukove KUD-ova, glazbenih sastava i solista, mogli kušati jela i pića, te vidjeti pripadnike povijesnih postrojbi hrvatske vojske.

Kajkavci u Lisinskom 2018
Foto: Zagrebačka županija

Uz proizvode i usluge u kontinentalnom turizmu, na sajmu su predstavljeni poljoprivredni proizvodi, gospodarstva i obrti, te tradicijski proizvodi.

Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb informirali su posjetitelje sajma o bogatoj turističkoj ponudi, od toplica i gastronomije do istaknutih proizvoda poljoprivrednih gospodarstava, vinara, zeljara, pčelara.

Najmlađi su se mogli igrati s tradicijskim drvenim igračkama, dok su odrasli mogli uživati u sirevima, zelju i bučinom ulju vinu, špjenušcu te degustirati štrukle, kolače, te meso z tiblice.
Također, mogli su se razgledati radovi u čipki, djela naivne umjetnosti, tradicijski načini gaženja varaždinskog zelja i pripreme domaćeg putra, te upoznati uzorne seoske žene i vinske kraljice Zagrebačke županije.

Najavljene su i sljedeće manifestacije: Bučograd na Špancirfestu, Zeljarijada u Vidovcu, Okusi varaždinskog kraja, Križevačko veliko spravišće, Picokijada, Renesansni festival, Babičini kolači, Štruklijada.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here