JUBILEJ ŽELJKA PERVANA: 30 godina spota ‘Serbus, dragi Zagreb moj’ [VIDEO]

JUBILEJ ŽELJKA PERVANA: 30 godina spota 'Serbus, dragi Zagreb moj' [VIDEO]

Prošlo je 30 godina kako je snimljen legendarni video spot za pjesmu “Serbus, dragi Zagreb moj” kojim nas je Željko Pervan dugo nasmijavao.

Autorski tim Željko Pervan i Vinko Grubišić sada najavljuju i novi video projekt.Tijekom gostovanja Grubišića i Pervana u HTV-ovoj emisiji Kultura s nogu otkrilo se da je i tajanstvena kampanja ‘Kapitulirajmo zajedno’ dio obilježavanja 30. godišnjice kultnoga spota, iako gosti emisije nisu priznali autorstvo.

Po riječima Vinka Grubišića, spot je pregledan više od deset milijuna puta, a u vrijeme bivše Jugoslavije neko je vrijeme bio najgledaniji spot.

Prije deset godina, prigodom 20. godišnjice spota, Željko Pervan je za Jutarnji list izjavio: “To je bio proročanski spot. Sve smo točno pogodili. Kao da je to bio neki vidovnjački san.”

Spot u kojim mladi Pervan ismijava najezdu folka u Zagrebu režirao je Vinko Grubišić, a ideja se rodila, kako je sam rekao, u Zagorju, nakon jednog vjenčanja.

“S obzirom na to nesretno doba prepuno šunda i kiča, ja sam pokušavao zaraditi dodatni novac tako što sam slikao i snimao vjenčanja. Na jednom od njih, koje je bilo u samom srcu Zagorja, primijetio sam da je u džuboksu od 100 pjesama, njih 98 imalo tadašnje prizvuke narodnjaka. Budući da je Željko već 1987. godine na koncertu u Domu sportova sjajno otpjevao folk verziju brojalice ‘En-ten-tini’, odlučili smo napraviti parodiju”, izjavio je Grubišić.

I. Majić / Foto: Screenshot Youtube