JUBILEJ ZAGREBAČKIH SOLISTA: Na otvorenju 65. sezone s proslavljenim ansamblom nastupa Petrit Çeku

JUBILEJ ZAGREBAČKIH SOLISTA: Na otvorenju 65. sezone s proslavljenim ansamblom nastupa Petrit Çeku
Foto: Press

Zagrebački solisti u sezoni 2018/2019. obilježavaju 65 godina kontinuiranog umjetničkog djelovanja tijekom kojih su postali jedno od najvećih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Zagrebačke soliste osnovao je maestro Antonio Janigro kao jedan od prvih komornih ansambala u svijetu. Od tada do danas Zagrebački solisti pronose slavu Zagreba i Hrvatske kao emblem vrhunskih dometa hrvatske glazbe.

Dugogodišnja prisutnost generacija publike koje su Zagrebački solisti svojim radom i kvalitetom zadobili, uz nezaobilaznu ulogu koncertnog majstora, dokazali su koliko značaj ovaj ansambl ima za kulturni identitet grada Zagreba i njegovo prepoznavanje u inozemstvu.

65. sezona Zagrebačkih solista

U utorak, 23. listopada, u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, jubilarnu, 65. sezonu, sa Zagrebačkim solistima otvara Petrit Çeku, jedan od vodećih gitarista mlade generacije s kojim Zagrebački solisti surađuju na brojnim koncertima i projektima.

Ove sezone sa Zagrebačkim solistima nastupit će vodeći umjetnici današnjice.

Na svečanom koncertu obilježavanja 65. obljetnice djelovanja, sa Zagrebačkim solistima nastupit će proslavljena hrvatska violončelistica Monika Leskovar. Uz Moniku Leskovar, u 65. sezoni kao solist nastupit će i dugogodišnji član ansambla, kontrabasist Mario Ivelja koji će izvedbom Papandopulova djela obilježiti 40 godina rada u Zagrebačkim solistima te 45 godina umjetničkog rada.

“S velikim zadovoljstvom najavljujemo nastup legendarne flautistice Irene Grafenauer koju će hrvatska publika imati prilike ponovno čuti nakon dugog niza godina. Zagrebački solisti po prvi će put izvesti Boccherinijevu simfoniju La casa del diavolo, a na istom koncertu čut će se i Karneval životinja C. Saint-Saënsa u izvedbi mladog pijanističkog dvojca, Floriana Koltuna i Xin Wang”, stoji u najavi 65. sezone Zagrebačkih solista.

Na svečanom koncertu zatvaranja jubilarne sezone nastupit će pijanistica Martina Filjak koja je kao solistica i izvedbama klavirskih recitala nastupala u poznatim dvoranama poput Concertgebouw u Amsterdamu, Carnegie Hall u New Yorku, Musikverein u Beču, Konzerthaus u Berlinu, Teatro San Carlo u Napulju i dr.

Zagrebački solisti, sada već treću sezonu, nastavljaju i ciklus koncerata u Muzeju za umjetnost i obrt. U sklopu suradnje sa Zagrebačkim festivalom harfi, na prvom koncertu u MUO nastupit će slavna francuska harfistica Isabelle Perrin. Drugi koncert, Od dueta do kvinteta, predstavit će članove ansambla u izvedbi manjim glazbenih formi, a po prvi put, na trećem koncertu, sa Zagrebačkim solistima nastupit će kontrabasist Nikša Bobetko.

Zagrebački solisti također nastavljaju svoju suradnju s Muzičkom akademijom, na tradicionalnom koncertu za Dan Muzičke akademije, 14. siječnja. Kao gostujući koncertni majstor nastupit će Aleksandar Ivić, i sam diplomant Muzičke akademije u Zagrebu, danas član Berlinske filharmonije, a na koncertu će Zagrebački solisti dijeliti notni stalak s ponajboljim studentima Akademije.

“Izuzetna nam je čast najaviti i nastavak suradnje s poznatim crossover dvojce 2cellos, a na pomolu je nova velika suradnja o kojoj je još biti mnogo govora”, ističe se u službenoj najavi jubilarne sezone.

Nagrada Jurica Murai

Zagrebački solisti i Sreten Krstić upisali su se među dobitnike nagrade Jurica Murai za najbolju izvedbu i to za izvedbu „Četiri godišnja doba“ Antonija Vivaldija, 30. rujna u crkvi Svetog Nikole u Varaždinu. 

Inozemna gostovanja i nastupi u hrvatskoj

Od inozemnih gostovanja Zagrebački solisti posebno su ponosni na dva recentna gostovanja – gostovanje u Strasbourgu u srpnju te gostovanje u Teatro Verdi u Trstu, održano povodom 50. obljetnice Barcolane.

Zagrebački solisti pozvani su zatvoriti ovogodišnje, 64. Splitsko ljeto na kojem su nastupili s mladim splitskim saksofonistom Gordanom Tudorom.

U listopadu će Zagrebački solisti nastupiti u Beču uz Petrita Çekua, u ožujku odlaze na turneju u Južnu Koreju, a u srpnju 2019. održat će se i turneja u Portugalu.

Komentari