JOŠ SE ZBRAJAJU ŠTETE U ZAPREŠIĆU: Osamdesetak obitelji ostalo bez doma, oštećena škola…

Foto: Facebook

Prošlotjedni potres osjetne štete prouzročio je i u Zaprešiću. Oštećene su stambene zgrade u samom centru grada, pa je osamdesetak obitelji moralo iseliti iz svojih domova. Oštećene su i zgrade javne namjene, posebno zgrada u kojoj je smješten općinski sud, gruntovnica, katastar i uredi županijskih službi.

„Uglavnom se radi o zgradama koje su građene pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća. Svi koji su iz njih morali iseliti zbrinuti su, najveći dio kod prijatelja, rodbine i znanaca, a oni koji sami nisu mogli naći smještaj smješteni su u obližnjem motelu Gec. Samo nekoliko sati nakon potresa uspjeli smo angažirati inženjere statike koji su utvrdili da su zgrade neuporabive i zahtijevaju iseljenje. Za naše sugrađane koji su morali iseliti osigurali smo interventnu pomoć od 5000 kuna, a svim vlasnicima neuporabivih stanova, koji su do potresa u njima i živjeli, osigurat ćemo i dugoročnu subvenciju najma stanovanja od 2000 kuna mjesečno“, rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Foto: Dražen Kopač / Zagrebačka županija

U potresu je stradala i OŠ Antuna Augustinčića, no statika zgrade nije narušena, pa je Turk rekao da će nastala oštećenja biti sanirana do 31. siječnja. U Zaprešiću je oštećeno i više od stotinu krovišta i dimnjaka.

Zajedno s Turkom, Zaprešić su danas obišli ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan Stjepan Kožić i predsjednik Skupštine Zagrebačke Županije Mato Čičak.

Foto: Dražen Kopač / Zagrebačka županija

Župan Kožić je rekao da je na području županije oštećeno preko tisuću objekata, no da je sreća što nije bilo stradalih osoba. Samo dvije su ozlijeđene.

„Zahvaljujući brzoj intervenciji Vlade RH dobili smo interventnih 10 milijuna kuna koje smo, u suradnji s lokalnim stožerima civilne zaštite, proslijedili općinama Kravarsko, Pokupsko i Pisarovina i gradovima Velika Gorica, Zaprešić, Ivanić-Grad i Jastrebarsko. Sve osobe čije su kuće pretrpjele oštećenja su zbrinute. Sada se čeka procjena statičara“, rekao je župan.

Ministar Božinović je zahvalio žurnim službama na promptnoj reakciji i zbrinjavanju ljudi, rekavši da Vlada RH nikoga neće ostaviti nezbrinutog.

„Sada treba dovršiti proces procjene uporabivosti zgrada, a nakon toga napraviti i preciznu procjenu šteta koja će nam biti pokretač svih procesa za njihovu sanaciju. Čeka nas veliki posao! Danas smo u Zaprešiću kako bismo građanima poslali poruku da Vlada RH stoji iza njih i njihovih problema i da ćemo u sinergiji s gradskim i županijskim vlastima, te kroz europski Fond solidarnosti i druge mehanizme, učiniti sve kako bismo sanirali ovu situaciju“, rekao je Božinović.

Ministar Malenica je rekao da je Grad Zaprešić već pronašao prostor u kojega će privremeno biti izmještena gruntovnica, katastar i općinski sud.