JOŠ JEDAN SNAŽAN POTRES KOD PETRINJE: Magnituda mu je bila 5,0 po Richteru

Foto: EMSC

U središnjoj Hrvatskoj dana soko 18 sati osjetio se još jedan snažan potres!

Prema prvim informacijama koje je na Twitteeru objavio Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC), magnituda mu je bila 5,3 po Richteru, a epicentar 50 km jugoistočno od Zagreba.

Prema podacima hrvatske Seizmološke službe, riječ je o ipak nešto nižoj magnitudi.

“Danas, 6. siječnja 2021. godine u 18 sati i 1 minutu seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI-VII stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj”, objavila je Seizmološka služba.

Podrhtavanje tla osjetilo se i u Zagrebu, te u drugim gradovima i mjestima središnje Hrvatske, kao i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

“Nakon ovog posljednjeng potresa sve ekipe su poslane odmah ponovno na teren da se provjeri ima li ozlijeđenih i kakve su nove štete. Nažalost, ovo znači i da statičari moraju ponovno izvršiti kontrolu objekata koje su već prošli”, – izjavio je čelnik Stožera Tomo Medved, objavljeno je na vladinom Twitter profilu.

“Rekao bih da je ovaj potres jedan od onih prirodnog slijeda naknadnih potresa koji slijede nakon onoga razornog potresa 29 prosinca”, izjavio je za Dnevnik HRT-a seizmolog Tomislav Fiket.

Najavljivali smo, kaže da bi moglo biti potresa preko magnitude 5, ovo je jedan od njih, moglo bi ih biti još, što ne znači da će ih biti.

“Međutim po našim saznanjima, moglo bi ih još biti jer je to bio takav potres koji sa sobom povlači oslobađanje dodatne energije koja se i sada manifestirala ovim potresom”, naglasio je Fiket.

Na području Banovine i jutros su zabilježeni slabiji potresi. Seizmolozi očekuju da će se nastaviti još mjesecima.