Jin Ling, cigarete koje se proizvde isključivo za krijumčarenje

Porezne blagajne članica Europske unije zbog krijumčarenja cigareta gube deset milijardi eura. Stoga je posve logično da Europska unija želi čim prije stati na kraj krijumčarenju koje je zadnjih godina postalo prava igra mačke i miša između policije i sve lukavijih krijumčarskih bandi.

jing-ling

Kako javlja Deutsche Welle, osnovni problem krijumčarenja cigareta je velika razlika u cijeni koja privlači organizirani kriminal. Pošiljka sa 100.000 kutija cigareta u Bjelorusiji vrijedi 30.000 eura, kad prijeđe u Poljsku ona već vrijedi 100.000, a u Njemačkoj vrijedi 250.000 eura. Ako taj teretnjak ide dalje u Englesku ili Skandinaviju njegova vrijednost raste na pola milijuna eura.
Kod takve zarade organizirane bande ne samo da smišljaju uvijek nove putove. Prije 20 godina krijumčarilo se uglavnom popularne originalne cigarete koje su krijumčarene iz zemalja s niskom cijenom u zemlje s visokom cijenom. A onda su bande počele krivotvoriti cigarete. U međuvremenu se krijumčare jeftine cigarete koje se proizvode u zemljama u kojima su cigarete jeftine, poput paketića Jin Ling cigareta iz Kalinjingrada.
“Službeno se cigarete Jin Ling proizvode za rusko tržište”, kaže Wolfgang Schmitz iz Carinskoga kriminalističkog ureda u Kölnu. “Ali, na ruskom tržištu nećete pronaći ni jednu jedinu cigaretu Jin Ling.” Drugim riječima, cigarete se proizvode za krijumčarenje. I to s velikim uspjehom. U nekim dijelovima Berlina Jin Ling je najčešće pušena cigareta. Potražnja je tako velika, priča Wolfgang Schmitz, da se “ovu marku koja se proizvodi za krijumčarenje u međuvremenu i krivotvori”.
Europska komisija namjerava spriječiti krijumčarenje i te jeftine marke. Zemlje poput Rusije bi trebale biti prisiljene međunarodnim ugovorima i konvencijama da bolje kontroliraju proizvođače. A s obzirom da je to teško, bolje će se nadzirati slobodne luke i zone slobodne trgovine unutar EU-a. “Zone slobodne trgovine u svijetu koriste se kao tržišta za krijumčarene cigarete”, kaže Austin Rowan iz OLAF-a.
Za Wolfganga Schmitza iz Carinskoga kriminalističkog ureda u Kölnu borba protiv krijumčarenja cigareta nije samo borba protiv utaje poreza. Mnoge cigarete koje se krijumčare iz Azije su i opasne po zdravlje. “Duhan dolazi iz regija u kojima se koriste pesticidi i herbicidi koji su u Europi već odavno zabranjeni”, upozorava Schmitz.
U laboratorijskoj analizi je otkriveno da je u tim cigaretama bilo i usitnjenog materijala od CD-ova, mišjeg izmeta pa čak i azbesta, tvrdi Deutsche Welle.