JESENSKI NOVITETI: 5 sjajnih romana i jedinstveni grafičko-literarni magazin

Foto: Press

Izdavačka kuća V.B.Z. nedavno je objavila 5 sjajnih romana domaćih i regionalnih autora te jedinstven grafičko-literarni magazin!

Jesen je savršeno vrijeme za čitanje, a V.B.Z. nudi ove vrlo zanimljive naslove:

Roman Nebojše Lujanovića “Tvornica Hrvata” osvojio je ovogodišnju V.B.Z.-ovu književnu nagradu za najbolji roman, a vi se ovu jesen uvjerite zašto. U procijepu između salonskih rasprava jesmo li u književnosti završili s temama rat(ov)a devedesetih ili je za pisanje najbitnija vremenske distanca? Nebojša Lujanović napisao je roman u kojem se bavi najsramotnijim i najapsurdnijim pitanjem toga doba – jesmo li mi naši?

“Autoportreti s damama” Velibora Čolića prvi su njegov roman nakon dugo vremena koji ne moramo prevoditi na hrvatski, a i savršena prilika da se uvjerite zašto je Čolić svojim pisanjem osvojio francusku publiku. Ova je knjiga blistava stila i pamtljivih slika, prepunjena finim humorom i mangupskom drskošću, hedonizmom, ali i cjeloživotnim stradanjem.

“Osamotne okolnosti” Envera Krivca jedinstvena su pojava u hrvatskoj književnosti – knjiga koja na maštovit, inteligentan i iznenađujući način spaja književno i likovno, kratke priče i strip. “Osamotne okolnosti” možete čitati redom ili random, ali gdje god zagrabite dohvatit ćete izvanserijsko umijeće i umjetnost.

Roman “Četiri lakta unutra” Eve Simčić progovara o stanju mentalne bolesti i ustrajnim pokušajima pronalaska pomoći. Na relaciji između Norveške (Osla) i Hrvatske (Rijeke) ovaj roman ispisuje dijagnoze različitih društvenih (ne)prilika, kao i jedinstvenu interpretaciju imigrantskog iskustva.

Roman “Obranite nas od sebe” Jasne Grubješić nenametljivo ali argumentirano, kroz suprotstavljena stajališta svojih likova, ukazuje na potrebu promjene odnosa čovjeka prema domaćim životinjama. Pritom u korist prehrane utemeljene na bilju nudi cijeli niz uvjerljivih argumenata – od etičkih do ekoloških i zdravstvenih – na koje su kroz povijest ukazivali i najveći svjetski umovi.

Makedonski književnik Vladimir Jankovski napisao je nesvakidašnji suvremeni roman “Skrivene želje, nemirna putovanja”. Jankovski na neočekivan i vješt način spaja naizgled nespojive likove i priče u dinamičan mozaik koji nećete moći ispustiti iz ruku.