JE LI VIRUS DOISTA OSLABIO? Genetičar Dragan Primorac prije dva dana je rekao da jest, a danas…

Dragan Primorac
Foto: Screenshot HRT

Zaraženih koronavirusom je sve više, ali bez teških simptoma. Zašto? Je li virus oslabio, ili je otpornost organizma veća u ljetnim danima? Imamo li razloga za veliku brigu?

“Otvaranjem granica i popuštanjem mjera bilo je za očekivati da će porasti broj novozaraženih”, rekao je genetičar Dragan Primorac gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva, urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.

“U međuvremenu smo napravili nekoliko seroloških studija koje su pokazale da oko dva posto populacije Hrvatske ima tipična protutijela IgG koja su znak da je osoba preboljela bolest. Dakle, mi smo znali da je Hrvatska u konačnici negdje oko 80.000 osoba imala koje su vjerojatno inficirani, a velikim dijelom asimptomatski”, dodao je Primorac.

Prije dva dana Primorac je izjavio kako “imamo gotovo sve indicije da je postojeća varijanta virusa ipak slabija”.

Danas je na pitanje je li virus oslabio odgovorio da je on kao struktura stabilan, ali su se niz okolnosti promijenile koje su dovele do toga da mi nemamo ljude na respiratoru, ili ako ih imamo – imamo ih minimalno.

“Teška klinička slika koja se događa nije prisutna. Tu naravno moramo voditi računa da je većina njih dobila bolest prije sedam do 10 dana i moramo pričekati taj vremenski period od jedno još desetak dana da uđemo u 21. dan kako bismo mogli znati je li to nešto prividno ili je to zapravo stvarno”, kazao je Primorac.

Virus prema tome, mogli bismo zaključiti, nije oslabio, nego je drugo klimatološko razdoblje, drukčije nam organizam reagira na virus.

“Apsolutno, ali uvjeti koji su doveli do bolesti COVID-19 kojoj mi danas svjedočimo, bitno su drugačiji i ne postoji osoba koja može reći suprotno, jer mi to kao liječnici svaki dan vidimo i zbog toga nema razloga panici”, rekao je Primorac.