JE LI NA POMOLU EPIDEMIJA: U Zagrebu od kraja kolovoza 27 oboljelih od ospica

Ospice

Od početka ove godine do 15. listopada Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zaprimio je dojave o 51 oboljelom od ospica u Hrvatskoj.

Prema županijama distribucija oboljelih od početka 2019. godine je sljedeća: Splitsko-dalmatinska (14 oboljelih), Grad Zagreb (29 oboljelih), Brodsko-posavska županija (5 oboljelih), Zadarska županija (2 oboljelih), Dubrovačko-neretvanska županija (1 oboljeli), priopćio je HZJZ.

Trenutno novooboljeli od ospica javljaju se isključivo u Gradu Zagrebu. U drugim županijama oboljeli su utvrđeni uglavnom tijekom prve polovice godine.

Od ukupno 51 oboljelih od ospica, devet je slučaja importirano (zarazu su stekli izvan Hrvatske). 25 osoba zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima od ospica. Za 17 oboljelih ne može se utvrditi izvor infekcije.

23 oboljelih osoba je necijepljeno, 5 oboljelih je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), 6 oboljelih osoba su primile 2 doze cjepiva, a u 17 osoba je cjepni status nepoznat.

U Gradu Zagrebu tijekom 2019. godine oboljelo je 29 osoba. Od ukupnog broja, dvije osobe, oboljele su u veljači i svibnju, zarazu su stekle van zemlje (importirani slučajevi) i nisu zarazu proširile na druge osobe.

Od kraja kolovoza do 15. listopada oboljelo je još 27 osoba u Zagrebu te se prikupljaju epidemiološki podaci i poduzimaju se protuepidemijske mjere. Prema do sada prikupljenim podacima vidljiva su dva grupiranja oboljelih u Zagrebu – grupiranje na radnom mjestu koje je krenulo od necijepljene mlade osobe te obiteljsko grupiranje u necijepljenoj višečlanoj obitelji.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjeća na važnost cijepljenja prema kalendaru cijepljenja bez odgode kao i nadoknadu propuštenih cijepljenja.

Svaku sumnju na ospice potrebno je odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi radi poduzimanja protuepidemijskih mjera i sprečavanja daljnjeg širenja.