JAVNE GARAŽE: Predstavljen novi sustav za automatsku naplatu parkiranja

Aplikacija ZGpark - Milan Bandić
Foto: Zagreb.hr

U javnoj garaži na Langovom trgu gradonačelnik Milan Bandić danas je predstavio novi sustav za automatsku naplatu parkinga u Zagrebu i centralno upravljanje javnim garažama te aplikaciju ZGpark.

“Pozdravljam ovaj uradak za 21. stoljeće. Prije 17 godina, zajedno s Tatjanom Holjevac, uveli smo plaćanje SMS-om. To je bilo revolucionarno. Sada, 17 godina nakon, to je nešto što se radi prvi put u ovom dijelu Europe i možemo ponuditi ovaj projekt našim gradovima-prijateljima. Uz minimalne dorade, ovo može biti baza koja će omogućiti sugrađanima plaćanje i drugih javnih usluga putem aplikacije”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je da su glavne prednosti ovog sustava smanjenje gužvi pri ulazu i izlazu iz javnih garaža i smanjenje štetnih ispušnih plinova.

Krešimir Milinović iz Zagrebparkinga je objasnio da je sustav automatske naplate već funkciji u tri zagrebačke javne garaže – na Langovom trgu, u Petrinjskoj i na Rebru, a predviđeno je da se uvede i u ostale garaže pod ingerencijom Zagrebparkinga. 

“Sustav je koncipiran tako da se s jednog mjesta može nadzirati, kontrolirati i upravljati garažama. Mi sad postavljamo nadzorni centar iz kojega pratimo sve garaže, to je jedna veća razina sigurnosti i kontrole. Druga novost je što automatske blagajne, osim plaćanja gotovinom i SMS porukom, mogu primati i bankovne kartice, što je iznimno važno za turiste u Zagrebu”, rekao je Milinović.

Kamere postavljene na ulazima u garaže će prepoznati registraciju vozila i poslati informacije u centralni sustav koji će odrediti je li vozilo pretplaćeno ili ne, a kamere na izlazu će automatski otvarati rampe na temelju registracijske oznake vozila koje prilazi izlazu. 

“Ovime će se skratiti vrijeme izlaska vozila iz garaže jer nakon plaćene karte više neće biti potrebno ubaciti karticu u terminal”, dodao je Milinović.

Osim novog načina plaćanja, predstavljena je i mobilna aplikacija ZgPark koja je od danas dostupna za besplatno preuzimanje na svim Android uređajima. Pomoću aplikacije mogu se kupiti satne, dnevne, tjedne, mjesečne i godišnje karte za sva javna parkirališta u Zagrebu.

“Ovo je prva aplikacija te vrste u Hrvatskoj. Od sada se parkiranje može platiti i u garažama i na vanjskim parkirališnim mjestima putem iste aplikacije”, rekla je Ana Preost, voditeljica podružnice Zagrebparking.