Japanska veleposlanica i gradonačelnik Zagreba na Bundeku posadili japansku trešnju i crveni javor

Japanska veleposlanica i gradonačelnik Zagreba na Bundeku posadili japansku trešnju i crveni javor
Foto: Zagreb.hr

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj Misako Kaji danas su u gradskome parku Bundek zasadili mladice japanskih sakura trešanja i crvenog javora.

Pridružili su im se i inicijatori i organizatori ove hvalevrijedne akcije, direktori JTI Hrvatska Ltd. i Toyote Croatia Siniša Trbojević i Krešimir Bago te predsjednik Hrvatsko-japanskog društva Ivan Slade.

Gradonačelnik Milan Bandić je zahvalio donatorima sadnica, voditelju podružnice Zrinjevac Igoru Toljanu i okupljenima pa je dodao da je Sakura park na Bundeku bio i ostao park mira i prijateljstva dvaju gradova – Kyota i Zagreba.

“Iduću godinu slavimo 40. obljetnicu prijateljstva hrvatskoga i japanskog naroda! Sadnjom ovog drveća jača snaga poruke mira i međusobnog uvažavanja”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Veleposlanica Misako Kaji je naglasila da je veoma ponosna na dobru i kontinuiranu suradnju Zagreba i Kyota te da će ova stabla rastući i cvatući simbolički predstavljati nastavak prakse dijaloga i međusobne podrške.

Predsjednik Hrvatsko-japanskog društva Ivan Slade je kazao da se proširenjem zelene obitelji u parku posjetiteljima nudi jedinstveno iskustvo promatranja trešnjinog cvata koje u Zemlji Izlazećeg Sunca simbolizira rađanje i novi život.

“Kako se u Japanu drži do simbolike, tako i ovih pet trešnjinih i pet javorovih stabala simbolizira olimpijske krugove i nadolazeće OI, a svima koji će braniti boje hrvatske zastave želim puno sreće!”, rekao je Slade.

Trešnjina stabla je donirao JTI Zagreb Ltd., a javorova Toyota Croatia.