JAČANJE POPULARNOG BRENDA: Zagrebački sirek odsad proizvodi još jedna obitelj‏!

sirana-vrhovec-2

U mjestu Pluska u Općini Luka u Zagrebačkoj županiji s radom je nedavno započela Sirana Vrhovec. To je treća sirana koja je na tom području otvorena u posljednjih godinu dana te je uz postojećih 12 na širem zagrebačkom području, dokaz kako još ima nade za poduzetna i uporna gospodarstva.

Božica i Stjepan Vrhovec četvrta su generacija u obitelji koja se bavi stočarstvom. Imaju 140 grla, od čega 70-ak muznih krava i obrađuju 120 hektara zemlje. Prije dvije godine, počeli su prodavati mlijeko na jednom mljekomatu u gradu Zaprešiću, no ubrzo su nabavili i drugi.

Ostatak mlijeka kojeg su do sada prodavali otkupljivačima su počeli prerađivati u svježi sir i vrhnje, a otvaranjem mini-sirane, na tržište Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije plasiraju čak 44 različita proizvoda.

Božica Vrhovac kaže da su se odlučili za prodaju mlijeka na mljekomatima nakon što su ih otkupljivači počeli ucjenjivati otkupnom cijenom. “Danas vidimo da nam je to bio dobar potez, jer samo u prvoj godini od postavljanja mljekomata u Zaprešiću, prodali smo 120 tisuća litara mlijeka. Dnevno ga na gospodarstvu proizvedemo između 1.100 i 1.300 litara. Udruženi smo i u Mljekarsko-stočarsku zadrugu Proizvodi sela”, priča Stjepan.

U Obrtu za poljoprivrednu proizvodnju Vrhovec, uz Božicu i Stjepana, zaposleno je još četvero radnika, a prošire li proizvodnju, bit će mjesta za još nekoliko.

sirana-vrhovec-1

Prilikom otvaranja sirane, obitelj Vrhovec je i službeno postala najnovije pojačanje robne marke Zagrebački friški kravlji sir “ZG sirek”, kao dio projekta očuvanja proizvodnje svježeg sira i vrhnja iz vlastite proizvodnje te zaštite robne marke. Već desetljećima kumice, proizvođačice svježega sira i vrhnja, dolaze iz šire gradske okolice i susjednih županija u Zagreb i na ovdašnje tržnice donose svoje mliječne delicije, na uživanje građanima.

S vremenom su postale i jedan od brendova gradskih placeva, čuvarice autentičnosti, a “Zg Sirek” je tradicionalni mliječni proizvod malih sirara sa Zagrebačkog područja. Udruga malih sirara Grada Zagreba i Zagrebačke županije “ZG sirek” svojim kupcima jamči kvalitetu Zagrebačkog friškog kravljeg sira ZG-sireka jamstvenim listom.

Foto: Press