“Ja sam samo vojnik u ovoj bitki”, rekao je ministar Beroš i otkrio kad bi poduzete mjere trebale dati rezultat

Vili Beroš
Vili Beroš | Foto: Screenshot HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija kazao da u Osijeku imamo aktivaciju tj. povećani broj oboljelih, te su dva bolesnika završila na respiratoru i zahtijevali su mjere intenzivnog liječenja.

Beroš je kazao da nema nekih bitnih novosti, te da redovito informiraju javnost i dogovor je da to radimo u redovitim obraćanjima javnost, objavio je HRT.

“Ja sam samo vojnik u ovoj bitki”, kazao je Beroš.

“Ovaj virus ne bira, što se dogodilo u drugim zemljama to se događa i kod nas, usprkos našem nastojanju da ograničimo, spriječimo i da usporimo ulazak virusa u zdravstveni sustav ipak se događa da on ulazi, što je na neki način očekivano, jer naravno je riječ o bolesnim osobama koje idu u zdravstveni sustav. Ne postoji način brze detekcije je li netko pozitivan ili nije na koronavirus”, izjavio je Beroš.

Rekao je da su liječnici puno puta u situaciji kada moraju brzo reagirati i nemaju vremena elaborirati je li netko bio u nekakvom kontaktu. Dodao je da se može dogoditi da se nekad pomoć pruži na ne baš optimalan način kao jučer u Osijeku.

“Nakon toga najvažnije je što su i u Osijeku napravili da epidemiolozi svoje izvide detektiraju tko je od osoba bio u kontaktu s pozitivnim bolesnicima a tko nije te da tako saniraju posljedice događaja. Tako je bilo jučer u Osijeku. Moja obaveza je bila suportirati ih i dati im potporu u konačnici i svim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti bojišnice tako da sam to jučer i napravio”, rekao je.

Naglasio je da je jučer u samoizolaciji bilo 495 zdravstvenih djelatnika i da je to veća brojka, ali zbog veličine sustava još uvijek ima vremena nadoknaditi te gubitke s fleksibilnošću i mobilnošću.

“Za sada uspijevamo pokriti sve te rupe i zadovoljiti potrebu za zdravstvenim kadrovima”, kazao je.

Beroš je istaknuo da je epidemiološka situacija u raznim dijelovima Hrvatske različita te da još uvijek imamo dovoljan broj zdravih zdravstvenih djelatnika.

Dodao je da za sve donacije se treba obratiti Maji Grbi-Bujević u stožeru civilne zaštite jer ona koordinira potrebama i nije rekla da nedostaje grijalica i majica.

Ministar je rekao da situacija s opremom nije optimalna te da se snalaze kao umiju. Kazao je da opremu preraspodjeljuju i količine opreme nabavljaju iz dana u dan. Nada se da će Ministarstvo gospodarstva moći nabaviti opremu koja je potrebna jer se otvorilo kinesko tržište.

Beroš je istaknuo da ne bi isključio mogućnost uvođenja novim mjera, ali da sad to nije aktualno.

“Pokušali smo balansirati da ne omogućimo normalne životne uvjete da funkcioniraju a opet da s epidemiološkog spektra poduzmemo maksimum”, rekao je te dodao; “Za sada smo poduzeli značajne restriktivne mjere, ograničili čak i kretanja izvan mjesta prebivališta, što je značajna restrikcija i očekuje da će te mjere za koji dan početi davati rezultate.”

Kazao je da su području Murtera restriktivnije mjere u prvom redu da se izvidi epidemiološka situacija, da se detektira uzrok velike pojave oboljelih te će se onda odlučiti hoće li se zadržati krajnje restriktivne mjere ili će se vratiti na jednu stepenicu niže

“Prilagođavamo se situaciji iz sata u sat gledamo epidemiološku situaciju i nastojimo poduzeti ono što je optimalno u datom trenutku”, dodao je ministar.

Komentari