Izvješće Eurostata: Hrvatska treća po nezaposlenosti u EU

Prema najnovijem izvješću Eurostata, Hrvatska se nalazi na poražavajućem trećem mjestu po nezaposlenosti, odmah iza Grčke i Španjolske.

nezaposlenost-630
Eurostat je objavio novo izvješće o stanju nezaposlenosti, u zemljama članicama Europske unije, za mjesec rujan. Grčka ima najvišu stopu nezaposlenosti, s 27,6 posto, a slijedi je Španjolska s 26,6 posto nezaposlenosti. Na neslavnom postolju našla se i Hrvatska, koja je zauzela treće mjesto po visini nezaposlenosti, sa stopom od 17,2 posto.
Među državama članicama EU, najmanju stopu nezaposlenosti imaju Austrija (4,9 posto), Nejmačka (5,2 posto) te Luxemburg (5,9 posto).
U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, stopa nezaposlenosti porasla je u čak 16 država članica, pala u njih 11, a na istoj razini ostala je jedino Češka. Najveći rast nezaposlenosti bilježi Cipar, kojemu je stopa nezaposlenosti porasla sa 12,7 na 17,1 posto, te se našao na ljestvici odmah iza Hrvatske.
Na razini EU28, stopa nezaposlenosti iznosi ukupno 12,2 posto.
Mladi u najgoroj poziciji
Kad su u pitanju mladi i nezaposlenost u EU, podaci su posebno poražavajući. Na razini Europske unije nezaposlenost u rujnu je 23,5 posto, izvjestio je Eurostat.
Od ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj, čak 52,8 posto su mlađi od 25 godina. Od Hrvatske su u tom pogledu, doduše ne značajno, Lošije jedino Španjolska (56,5 posto) i Grčka (57,3 posto).
Najmanja stopa nezaposlenih mladih je zabilježena u Njemačkoj (7,7 posto) i Austriji (8,7 posto).