Izložba Kate Barry u Hrvatskoj – u Motovunu, Zagrebu i Vukovaru

izlozba-kate-barry-1

Izložba ‘Glumice’ fotografkinje Kate Barry ovoga ljeta dolazi u Hrvatsku te će biti postavljena u tri grada – Motovunu, Zagrebu i Vukovaru.

Izložba koja se održava u sklopu manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj obuhvaća 25 fotografija, portreta glumica ponajviše francuske kinematografije, od najpoznatijih zvijezda do glumica mlade generacije.

Izložbeni postav najprije će se moći razgledati u motovunskom hotelu Kaštel u sklopu Motovun Film Festivala, i to od 25. do 29. srpnja. Nakon Istre, fotografije ove umjetnice 31. srpnja stižu u Medijateku Francuskog instituta u Zagrebu, gdje će biti izložene do 23. kolovoza. Za kraj ljeta izložbeni se postav Glumica seli u Hrvatski Dom Vukovar gdje će za ljubitelje fotografije biti otvoren od 25. kolovoza do 14. rujna u sklopu Vukovar Film Festivala. Izložba je rezultat suradnje Francuskog instituta i Romana de Kermadeca, sina umjetnice, a bit će postavljena pod kustoskim vodstvom fotografkinje i novinarke Aline Arlettaz.

Kate Barry, kćer glumice i pjevačice Jane Birkin i skladatelja Johna Barryja, prerano umrle u prosincu 2013. godine, savršeno je znala uhvatiti ono najosobnije u svakoj od glumica, nevidljivo na fotografijama iz medija, kako bi postigla suptilan izraz duboke intimnosti, bilo stvarne ili imaginarne. Na izložbi je predstavljeno dvadeset pet portreta velike ljepote, neuhvatljive, tihe i melankolične atmosfere, u kojima se stapaju ozbiljnost i preciznost kompozicije te pažljivo režiranje tijela i dekora.

Catherine Deneuve, Monica Bellucci, Laetitia Casta, Sofia Coppola, Sophie Marceau, Isabelle Adjani, Audrey Tautou, Vanessa Paradis i Béatrice Dalle samo su neka od slavnih glumačkih lica koja su se našla pred objektivom Kate Barry.

Kustosica izložbe Aline Arlettaz boravit će u Motovunu gdje će prisustvovati otvorenju prve izložbe u nizu.

izlozba-kate-barry-2

Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj održava se od svibnja do rujna 2015. diljem Hrvatske. Tijekom višemjesečnoga programa multidisciplinarnoga karaktera koji obuhvaća više od 150 događanja u 22 grada, hrvatskoj će se publici predstaviti francuska kultura u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istodobno je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske.

Festivalski program objedinjuje različita područja – glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanja, sport, gastronomiju, turizam, znanost i obrazovanje.

Foto: Press