Izdavaštvo: HAZU lani objavio 114 publikacija

hazuHrvatska akademija znanosti i umjetnosti predstavila je u srijedu publikacije koje je izdala prošle godine samostalno ili u suizdavaštvu, kao i publikacije koje su izdali drugi nakladnici zahvaljujući potpori Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te knjige koje su akademici objavili izvan Akademije. Akademija je u 2013. godini objavila kao izdavač ili suizdavač ukupno 114 svezaka raznih publikacija – 24 knjige, 19 zbornika radova, 43 sveska časopisa, 10 kataloga izložbi, 2 knjige sažetaka, 2 rječnika, 1 pretisak s knjigom komentara, 3 partiture i 9 spomenica preminulim akademicima.

Uz potporu Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti drugi nakladnici objavili su ukupno 65 svezaka različitih publikacija, dok su akademici izvan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavili 21 knjigu, tako da je zahvaljujući Akademiji i njenim članovima lani objavljeno ukupno 200 naslova.

Na konferenciji za novinare uvodno je govorio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je istaknuo da je u 2013. Akademija organizirala preko 400 događanja, od čega 115 simpozija i 95 predavanja posvećenih temama iz svih područja života. Među tim događanjima posebno je spomenuo Dane otvorenih vrata Akademije tijekom kojih je na 34 Akademijine lokacije organizirano 146 događanja, kao i obilježavanje godišnjica rođenja Miroslava Krleže i smrti Nikole Tesle te redovita predavanja četvrtkom u Knjižnici Akademije putem kojih Akademija vodi dijalog s javnošću. “Akademija izbjegava dnevno-političke rasprave, želi biti konstruktivna, a ne destruktivna, želi okupljati, a ne razdvajati. Akademija je moderna i otvorena budućnosti i promovira se kao referentna točka u društvu koja djeluje kao korektiv društvenih zbivanja”, poručio je akademik Kusić.

O nakladničkoj djelatnosti Akademije detaljnije je govorio njen glavni tajnik akademik Pavao Rudan koji je istaknuo da je Hrvatska akademija savjest svoje nacije i besmrtna u svom djelovanju. Pojasnio je da Akademija svoju nakladničku djelatnost financira iz vlastitih izvora, kao i iz državnog i lokalnih proračuna te putem natječaja koje raspisuju državna i lokalna tijela i tvrtke. Upozorio je da mnogi Akademijini časopisi nisu dobili potporu za nastavak svog izlaženja, no najavio je da će u tom slučaju Akademija vlastitim sredstvima osigurati kontinuitet njihova izlaženja.

O nakladničkoj djelatnosti pojedinih Akademijinih razreda govorili su njihovi tajnici, odnosno predstavnici: akademik Tomislav Raukar, tajnik Razreda za društvene znanosti, akademik Nenad Trinajstić, tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, akademik Ivan Gušić, tajnik Razreda za prirodne znanosti, akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti, akademik Darko Novaković u ime Razreda za filološke znanosti, akademik Ante Stamać, tajnik Razreda za književnost, akademik Vladimir Marković, obnašatelj dužnosti tajnika Razreda za likovne umjetnosti, akademik Frano Parać, tajnik Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju i akademik Stjepan Jecić, tajnik Razreda za tehničke znanosti. O radu Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i njenoj potpori nakladnicima govorili su akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Upravnog odbora Zaklade i njen upravitelj prof. dr. Slobodan Kaštela.

Sva Akademijina prošlogodišnja izdanja mogu se do 20. veljače vidjeti na izložbi koja je postavljena u atriju palače Akademije.