ISTRAŽIVANJE: Klisović potonuo, Tomašević neupitan, velika borba vodi se za drugo mjesto

ISTRAŽIVANJE: Klisović potonuo, Tomašević neupitan, velika borba vodi se za drugo mjesto
Foto: N1

Tomislav Tomašević zadržava ulogu favorita u utrci za dužnost zagrebačkog gradonačelnika, pokazalo je istraživanje koje je za televiziju N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 800 glasača Zagreba koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore.

Prema tom istraživanju, Toaševića podržava ga gotovo isti postotak glasača kao i u ožujku (37,2% naspram 37,6%). Razmatra ga i gotovo trećina glasača koji još nisu sigurni za koga će glasati (6,4%).

Borba za drugo mjesto i dalje je neizvjesna. Davor Filipović (13,4%), Vesna Škare Ožbolt (10,1%) odvojili su se od ostalih. Slijede Miroslav Škoro (7,7%), Joško Klisović (pad s 11,7% na 7,6%) i Jelena Pavičić Vukičević (6,5%). Zvonimir Troskot i dalje se drži na oko 5% (4,8%).

U odnosu na ožujak (10,7%), Davor Filipović pokazuje trend rasta na 13,4%., Vesna Škare Ožbolt (10,1%) zadržala je svoju poziciju među vlastitim biračima, dok je četvrti Miroslav Škoro  zabilježio pad sa 8,3%, koliko je imao u ožujku, na sa 7,7% .

Joško Klisović nakon pozitivne reakcije na kandidaturu, nije uspio zadržati entuzijazam biračkog tijela (pad s 11,7% na 7,6%). Pad je djelomično uzrokovala kandidatura Anke Mrak Taritaš, s kojom je SDP koalirao na prethodnim izborima. No, veći je problem da kandidat SDP-a zasad vodi pozitivnu kampanju kojom ne uspijeva vratiti gotovo trećinu glasača stranke koji u Tomislavu Tomaševiću vide vođu ljevice.

Uz Davora Filipovića smatra se najmanje iskusnim kandidatom, ovisnim o stranci. Joško Klisović nije uspio vlastite prednosti – stručnost (10,1%), rad u interesu razvoja (11,1%) – nadograditi motivirajućom vizijom grada.

Jelena Pavičić Vukičević u kampanju ulazi sa 6,5%. Prednosti koje kandidatkinja može iskoristiti su iskustvo tima s kojim je okružena, poznavanje funkcioniranja grada i resursi grada s kojima trenutno raspolaže. 

Kako će izgledati nova Gradska skupština?

Utrka za Gradsku skupštinu izuzetno je neizvjesna. Koalicija Možemo! i Zagreb je naš! vodi s 29,3%, a slijede HDZ (19,7%), SDP (11,4%), Nezavisna lista Vesne Škare Ožbolt (9,6%), Domovinski pokret (8%), MOST (5,8%) i na rubu izbornog praga BM365 – Stranka rada i solidarnosti s 4,6%.

Glasači Tomislava Tomaševića u znatnijem broju ostaju vjerni SDP-u. Dio glasača ljevice vjeruje da platforma Možemo! ovisi o par snažnih imena, a da SDP ima ljude koji mogu provesti promjene u gradu. Kandidat Možemo! morat će ih uvjeriti da iza njega stoji stabilna organizacija s timom sposobnih ljudi.

HDZ drži bolji rezultat nego na prošlim lokalnim izborima, ali pada u gradu u odnosu na parlamentarne izbore. Pred Davorom Filipovićem je zadatak zadržati tradicionalne glasače stranke koji odlaze Vesni Škare Ožbolti i sve nezadovoljne koji odlaze MOST-u i DP-u (pa čak i Tomislavu Tomaševiću).

SDP također pada u odnosu na prethodne izbore. Većina odlazi platformi Možemo!, a dio na bivšeg koalicijskog partnera s parlamentarnih izbora GLAS. Joško Klisović ima težak zadatak predstavljanja novih, umjereno lijevih politika koje sprječavaju odlijev birača, posebice mladih.

Nezavisna lista Vesne Škare Ožbolt ovisi o lojalnosti glasača i također ne uspijeva motivirati ostale birače.

Domovinski pokret i MOST bore se za ostala mjesta u Skupštini. MOST-ovi birači nagrađuju neovisnu poziciju stranke, većina ih ostaje lojalna još od parlamentarnih izbora. Domovinski pokret im oduzima desetak posto glasača, no obje stranke motiviraju vrlo malo HDZ-ovaca.

Za ulazak u Skupštinu bori se i BM365 – Stranka rada i solidarnosti, koja privlači raznolike birače s lijeva i desna, a tek mora definirati jasne politike s kojima će se suprotstaviti vodećima.