Ipak nećemo žičarom na Sljeme za Dan grada, otvaranje je odgođeno za rujan!

Sljemenska žičara
Foto: screenshot

Premda je gradonačelnik Bandić to bio najavio, nova sljemeska žičara ipak neće biti u pogonu za Dan grada. Prema najnovijim informacijama, žičara će biti otvorena u rujnu.

Za Dan grada, 31. svibnja, žičara će se ipak pokrenuti, no bit će to samo probna vožnja, a potom će uslijediti razdoblje uhodavanja i pribavljanja uporabne dozvole.

“Žičara može voziti bez uporabne dozvole, samo uz tehnički pregled, ali nećemo raditi bedastoće”, objasnio je gradonačelnik u razgovoru za Radio Sljeme, prenosi Večernji list.

“Mmora biti najmanje pedeset vožnji pod raznim opterećenjima. Zatim obavljamo i prvi stručno-tehnički pregled akreditiranog i ovlaštenog inspekcijskog tijela, pa dolazi na red i uporabna dozvola. Ne podnosimo samo jedan zahtjev za izdavanje dozvole, već njih desetak za sve radove koji su se odvijali na cijeloj trasi, što uključuje i svaku postaju zasebno. Kad sve to provedemo, dostavljamo Ministarstvu prometa sve podatke, a potom ono odlučuje o dozvoli za rad”, objasnio je voditelj projekta Goran Radić.

Radovi na žičari, dodao je, u završnoj su fazi, a najzahtjevnije bilo je probijanje trase i postavljanje stupova.

“Na trasi su 34 stupa, visine od četiri do 38 metara. Najviši je stup odmah iza stare ukrcajne postaje, a morali smo ga postavljati posebnom stotonskom dizalicom. Samo jedan element tog stupa ima šest-sedam tona”, kazao je Radić, dodajući da još moraju postaviti i čeličnu sajlu kojom će kabine kliziti, a koja je dopremljena iz austrijske tvrtke Doppelmayr, specijalizirane za gradnju žičara, odakle dolazi i sva oprema.

Na skladištu u Austriji stoje i kabine i čekaju da ih se dopremi. Prvih nekoliko doći će za tri tjedna, a preostalih osamdesetak kad se završe svi radovi.

Komentari