Internacionalni ansambl “TANDEM QUINTETT” nastupa u Napretkovom kulturnom centru

Foto: Press

U dvorani HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u četvrtak, 20. travnja, održat će se koncert internacionalnog ansambla “TANDEM QUINTETT” koji je okupio glazbenike iz Španjolske, Argentine i Austrije s međunarodnim glazbenim iskustvom koji zajedno djeluju od 2015. godine, a nastupali su u prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta.

Koncert su organizirali: Ured za kulturu Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Zagrebu, Austrijski kulturni forum i Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Koncert će se održati u četvrtak, 20. travnja 2023. godine u dvorani HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1/I , s početkom u 19:30 sati.

O Koncertu: TANDEM QUINTETT
“Guten Tag, Buenos días!”. Jedna od osnovnih karakteristika kvinteta “Tandem” je interkulturalnost njegovih članova, koji među sobom mogu razgovarati na tri jezika: njemačkom, španjolskom i onim koji je najuniverzalniji od svih – glazbom.
Sačinjavaju ga, Alejandra Piegaia (oboa), Elena Biosca Bas (klarinet), Marlies Rauchöker (flauta), Julie Demarne (rog) i Nikolaus Höckner (fagot) koji su se upoznali 2015. tijekom svog studija u Beču. Unatoč tome što su svi već bili završili muzičku akademiju i profesionalno se bavili glazbom, 2019. godine odlučili su upisati magisterij iz komorne glazbe na Bečkom sveučilištu u klasi profesora Gottfrieda Pokornyja kako bi proširili i usavršili svoje znanje iz tog područja.
Obzirom da dolaze iz različitih zemalja (Španjolska, Argentina i Austrija), zbir njihovih međunarodnih iskustava omogućio im je širok i raznolik repertoar različitih stilova, glazbenih razdoblja i mjesta u svijetu. Izvodili su ga u raznim koncertnim dvoranama, uključujući i poznate bečke dvorane Musikverein i Konzerthaus.
Osim što izvodi klasične koncerte, kvintet je također sudjelovao u projektima populariziranja klasične glazbe među najmlađima izvodeći djela kako što su “Hänsel und Gretel” (Ivica i Marica) ili “So tanzt die Welt” (Ovako pleše svijet). Osim toga, austrijska organizacija
“Jeunesse” odabrala je Tandem Quintett za izvođenje didaktičkih koncerata po cijeloj Austriji.
U prosincu 2020. kvintet je imao čast svirati uživo za austrijsku televiziju, ORF II, tijekom jedne komemoracije u Austrijskom parlamentu u Beču.
Inače, naziv “Tandem” inspiriran je metodom učenja stranih jezika, koja je danas u širokoj uporabi po svijetu, a temelji se na susretima ljudi koji govore različite materinje jezike. Riječ “tandem”, latinskog je podrijetla a znači “do kraja” i odnosi se na zajednički
rad osoba koje obavljaju istu aktivnost kao tim i udružuju svoje snage kako bi mogli doći do nekog postignuća. Iz tog razloga su odabrali naziv “Tandem” za slogan svog zajedničkog glazbenog djelovanja.

PROGRAM KONCERTA
1. DIO
– Martín i Soler (1754-1806). Divertimento n° 2 (arr. Salvador Sanchís)
1. Andantino
2. Andante tranquilo. Allegretto
3. Andante
4. Cotillon

– Gilardo Gilardi (1889-1963). Quinteto pentáfono

2. DIO
– Joaquín Turina (1882-1949). Cinco danzas gitanas op.55 (arr. José Luis Turina)
1. Zambra
2. Danza de la seducción
3. Danza ritual
4. Generalife
5. Sacro-monte
– Manuel de Falla (1876-1946).

Danza del fuego (Arr. Salvador Sanchís)
Danza del molinero

Ovaj program ima za cilj predstaviti španjolsku i hispanoameričku glazbu srednjoeuropskoj publici kako bi posredstvom nje upoznala folklor, tradiciju i različite glazbene stilove španjolskih i hispanoameričkih skladatelja.

Ovo glazbeno putovanje započinje u 18. stoljeću, konkretnije 1785. g. kada se skladatelj Vicente Martín i Soler preselio u Beč na dvor cara Josipa II. Martín i Soler (1754.-1806.) bio je međunarodno poznat i priznat glazbenik i skladatelj iz Valencije koji je putovao po Europi i Rusiji postižući uspjeh gdje god je došao.
Kao Mozartov suvremenik, Soler je jedno vrijeme živio i u Beču. Tamo je postigao veliki uspjeh, a jedna od njegovih opera u talijanskom stilu postala je najizvođenija opera toga doba. Za ovaj koncert odabran je Divertimento br. 2 ovog skladatelja kojeg se naziva i “španjolskim Mozartom”, izvorno napisan za puhački oktet (2 klarineta, 2 fagota, 2 oboe i 2 roga) no ovdje je u verziji koju je aranžirao Salvador Sanchís (fagotist solist u orkestru Palau de les Arts iz Valencije) za puhački kvintet.
Osim toga, publika će upoznati i karakteristične melodije međunarodno poznatih španjolskih skladatelja kao što su Manuel de Falla i Joaquín Turina, čija djela snažno odražavaju španjolski temperament i tradiciju.
I na koncu, obzirom da je jedna od članica kvinteta pranećakinja argentinskog skladatelja i pijanista Gilarda Gilardija, sastav publici želi predstaviti i njegovu skladbu skladanu izvorno za puhački kvintet. U njoj ćemo čuti tradicionalne hispanoameričke ritmove i melodije iz njegova kraja koje su se odlično uklopile u njegov klasični europski stil skladanja.