“IDEJU REGRUTI”: Ansambl Lado u Lisinskom predstavlja svoj novi plesni program

Ansambl Lado
Foto: screenshot / Youtube

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado 13. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupa s plesnim program “Ideju regruti”.

Ovaj program prikazuje koreografije iz različitih dijelova Hrvatske te na repertoar Ansambla Lado prvi put donosi pjesme i plesove Hrvata u Češkoj, mjesta Orlec na otoku Cresu i Jezera na otoku Murteru. Nazvan je prema istoimenoj koreografiji dr. sc. Ivana Ivančana kojom završava prvi dio koncerta, objavljeno je na stranici Lisinski.hr.

Ansambl Lado nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

U 69 godina postojanja, Ansambl Lado je održao preko 5000 koncerata na gotovo svim kontinentima i osvojio brojne nagrade. Mnogi LADO nazivaju “putujućim muzejom” jer osim vrhunske izvedbe, umjetnici Ansambla na pozornici prikazuju i jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neke stare i više od stotinu godina.

Programom “Ideju regruti” i rođendanskim koncertima koje će održavati u studenome Lado uključio u program obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018.

Komentari