I to je EU: U Bugarskoj ilegalno otisnuto 350.000 biračkih listića

izboriDužnosnici bugarskog pravosuđa u noći na subotu zaplijenili su 350.000 ilegalnih glasačkih listića, uoči održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, izvijestilo je državno tužiteljstvo.

Listići su otkriveni u tiskari koja je s vladom potpisala ugovor o njihovu tiskanju. “U odnosu na broj naručenih biračkih listića, u noći na subotu zaplijenjeno ih je puno više nego što je naručeno”, stoji u priopćenju tužiteljstva, koje je obećalo da će pojedinosti o ovom slučaju objaviti nakon održavanja izbora.

Tiskara u kojoj su napravljeni listići nalazi se u gradu Kostinbrodu, oko 14 kilometara sjeverozapadno od Sofije, a njezin vlasnik je gradski vijećnik i član konzervativne stranke GERB, Jordan Bončev, prenosi agencija Focus. Bončev je opovrgnuo istinitost informacija o tiskanju ilegalnih listića, a to je učinila i njegova stranka, kojoj je na čelu bivši premijer Bojko Borisov.

Strahujući od potencijalne GERB-ove manipulacije biračkim listićima, oporbene su stranke zadužile austrijski institut SORA-u da obavi paralelno prebrojavanje glasova.

Komentari