“I dok je srca, bit će i Kroacije!” Priprema se snimanje filma o Matošu

U povodu stote godišnjice smrti Antuna Gustava Matoša (1873. – 1914.), Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika kao producent u suradnji sa Uredom za međunarodnu suradnju TINTL pokreče projekt snimanje dokumentarnog filma o hrvatskom književniku i domoljubu koji je rođen u Tovarniku 13. lipnja 1873. godine.

matos
Kroz mnogobrojne razgovore, rekonstrukcije događaja, književnih pripovijetki i kratkih priča, stvarnih Matoševih životnih dogodovština, na poetski način će se prikazat osebujnu ličnost domoljubnog pisca koji je ostao nepresušna inspiracija mnogim književnicima i intelektualcima.
Dokumentarni film “I dok je srca, bit će i Kroacije!” vjerno će prikazati Matoševu osobnost i burno povijesno vrijeme u kojem je živio i pisao književna djela. U film će biti uključeni i poznati glumci koji će u povijesnim rekonstrukcijama odglumiti poznate ljude iz javnog i kulturnog života toga vremena, kao i samog A. G. Matoša.
Matoš je stvorio je vrlo opsežan opus, koji sadrži pjesme, novele, drame, putopise, feljtone, književne, kazališne, glazbene i likovne eseje i kritike, te političke eseje i članke. Njegove misli o Hrvatskoj, njezinim političarima i inteligenciji, o hrvatskome mentalitetu, o uzrocima hrvatske nesreće i propadanja, o odnosu Hrvatske prema Europi, kao i drugim političkim, kulturnim i društvenim pojavama, i danas su aktualne. Film će se snimati u Tovarniku, Našicama, Zagrebu, Parizu, Beogradu i drugim mjestima koje je A. G. Matoš posjetio u boemskim lutanjima. Scenaristi i redatelji filma su višestruko nagrađivani filmski i TV redatelji Branko Ištvančić i Silvio Mirošničenko. Izvršnu produkciju potpisuje Artizana film iz Zagreba.
U stvaranje filma bit će uključena ekipa profesionalaca od snimatelja do montažera, dizajnera zvuka i skladatelja originalne glazbe, a sve u formatu vrhunske HD rezolucije i digitalne tehnologije. Dokumentarni film “I dok je srca bit će i Kroacije!” biti će predstavljen na mnogim domaćim i inozemnim manifestacijama poput filmskih festivala, kulturnih događanja i prezentacijama hrvatske kulture pred mnogobrojnom publikom.
Film će biti prikazan ne samo na velikom kino platnu nego i na malim ekranima putem televizijskog emitiranja programa pred milijunskim auditorijem, a to znači da je uloga filma kroz ovakvu vrstu masmedija, u suvremenom smislu, itekako isplativa i značajna, jer informira, educira i ostavlja trajan trag za buduća pokoljenja. Ovo se posebno odnosi na prezentiranje filma u DVD izdanju, koje će biti dostupno u školama, fakultetima i svim relevantnim kulturnim institucijama u Hrvatskoj i svijetu.