HTV će izravno prenositi inauguraciju novog američkog predsjednika Joea Bidena

Foto: Flickr

Hrvatska radiotelevizija (HRT) iduće će srijede, 20. siječnja na Četvrtom programu (HRT-HTV4) s početkom u 17:30 sati prenositi inauguraciju novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena.

Posebnu emisiju vodit će Goran Rotim, a gosti u studiju su savjetnik premijera za vanjsku politiku Mate Granić i posebni izvjestitelj Europskog parlamenta za SAD Tonino Picula, obojica hrvatski bivši ministri vanjskih poslova.

Uz njih i Milada Privora, bivša šefica Državnog protokola RH. HRT uživo, putem Eurovizije, prenosi najsitnije detalje nikad neizvjesnije inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena.

Sigurnosne mjere u Washingtonu podignute su na najvišu razinu nakon što su Trumpove pristaše 6. siječnja nasilno upale u zgradu Kongresa, a u njihovom je pohodu poginulo petero ljudi.

Tijekom emisije vidjet ćemo i do sad neobjavljene izjave Joea Bidena kako je Slobodana Miloševića uspoređivao s Hitlerom, a velikosrpsku agresiju 90-ih s nacizmom. Također, bit će riječi i o tome kakva je sudbina Donalda Trumpa nakon nasilnog pohoda na Kongres.

“Posebno se veselim što će naša publika po prvi put – u prilogu Branke Slavice – vidjeti neke arhivske izjave Joea Bidena koje nikad do sada nisu kod nas prikazane. Prije mjesec dana sam zamolio našu dopisnicu Branku da istraži baš američke arhive i ona je uspjela u tom zadatku. Biden je veliki politički veteran i neće mu nitko trebati posebno objašnjavati kako definirati politiku SAD-a prema ovom našem prostoru. Koji njegovim izborom dobiva lijepu prigodu za iskorak u bolje. O svemu tome će u našem zagrebačkom i studiju u Bruxellesu govoriti “prva liga” hrvatske vanjske politike”, rekao je urednik i voditelj projekta “Predsjednička inauguracija” Goran Rotim.

Donald Trump, kako je već najavio, neće nazočiti inauguraciji novog predsjednika Bidena, što će biti tek četvrti put u američkoj povijesti da predsjednik na odlasku nije nazočan na inauguraciji svog nasljednika.

Demokrat Joe Biden postat će 46. američki predsjednik i ujedno drugi katolik na toj dužnosti nakon Johna F. Kennedya.

Kao potpredsjednik SAD-a u vrijeme mandata Baracka Obame, Joe Biden posjetio je Republiku Hrvatsku 2015. godine kada je bio na sastanku regionalne inicijative Brdo-Brijuni. Ali, kao senator, bio je često na ovim prostorima. Od Titova sprovoda do Domovinskog rata.