Hrvatskoj otvorena vrata u EU: pristupni ugovor ratificirala i Njemačka

flagU petak je i Njemačka ratificirala hrvatski pristupni ugovor Europskoj uniji, čime su vrata EU našoj zemlji u potpunosti otvorena. Naime, nakon što je pristupni ugovor ratificirao Bundestag, u petak je to učinio i Bundesrat.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nazočio je ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u gornjem domu njemačkoga parlamenta Bundesratu, što je posljednji korak u postupku ratifikacije pristupanja Hrvatske EU-u.

„To je zadnja potvrda zrelosti i odgovornosti hrvatske politike prema Europskoj uniji, ali i potvrda vjerodostojnosti i principijelnosti njemačke politike i prema EU i prema Hrvatskoj“, kazao je Leko i zahvalio Njemačkoj na potpori od međunarodnog priznanja na ovamo.

Leko će se sastati i s predsjednikom donjeg doma njemačkog parlamenta Bundestaga Norbertom Lammertom te s predsjednikom Bundesrata Winfredom Kretschmannom.

Nakon usvajanja u Bundesratu, Zakon o ratifikaciji prosljeđuje se njemačkoj Saveznoj vladi te na potpis Predsjedniku Joachimu Gaucku, koji izdaje nalog za objavu u službenom listu. Njemačka je posljednja članica Unije koja je ratificirala pristupni ugovor između EU-a i Hrvatske, od 1. srpnja 28. članice zajednice europskih država.

‘Ovo je povijesni dan. Hrvatska je duboko politički i kulturno europska država’, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.