Hrvatski povijesni muzej: Blago potopljenog broda iz 16. stoljeća

U Hrvatskom povijesnom muzeju uskoro bi trebala biti otvorena izložba “Gnalić – blago potopljenog broda iz 16. stoljeća”. Riječ je o izboru iz zbirke “Teret potopljenog broda iz 16. st.” Zavičajnog muzeja Biograd na Moru

blago-potopljenog-broda

Šezdesetih godina 20. stoljeća otkriven je južno od Biograda na Moru, kod stjenovitog otočića Gnalića, potonuli brod s trgovačkim teretom. Dolasku stručnjaka na lokalitet prethodili su posjeti podmorskih pljačkaša. Devastacija nalaza nastavila se i nakon istraživačkih kampanja. Od 2012. godine istraživanja su obnovljena i kako se planira potrajat će više godina.

Brodolom se dogodio 1583. godine. Predmeti pronađeni na olupini pripadaju brodskoj opremi (topovi, sidra, užad, pomorski šestar i dr.) i teretu koji se sastojao od gotovih proizvoda (svijećnjaci, tekstil, stakleno posuđe, stakla za prozore i ogledala, naprsci, pribadače, britve, naočale i dr.), polufabrikata i sirovina (mjedeni lim i žica, pocinčani lim, kositar, olovno bjelilo, cinober i dr.).

Izložba nam omogućava da upoznamo sadržaj broda i trgovačke tokove 16. stoljeća. Raznovrstan teret koji je ukrcan u Veneciji za Carigrad (Istanbul) potječe iz raznih krajeva Europe te s jedne strane prezentira europsku proizvodnju i trgovinu, a s druge potražnju za europskim proizvodima na drugim tržištima.

Predmete na izložbi valja promatrati sa spoznajom da su bili pod morem gotovo 400 godina! Oni zorno dokumentiraju materijalnu kulturu ranog novog vijeka o kojoj crpimo saznanja uglavnom na osnovu pisanih izvora i likovnih dijela starih majstora. Zahvaljujući trudu mnogih ronilaca, podvodnih arheologa, konzervatora i kustosa pred našim se očima nalazi čudesno sačuvan teret potonulog broda.

U Biogradu na Moru planira se realizacija suvremeno opremljenog edukacijsko-prezentacijsko-istraživačkog centra kojem je središnji sadržaj stalna izložba nalaza s brodoloma kod Gnalića. Buduća muzejska prezentacija osim suvremeno opremljenog prostora, podrazumijeva stalnu stručnu brigu i zaštitu preko 20. 000 predmeta ovog najbogatijeg podmorskog nalaza na Jadranu i po mnogočemu jedinstvenog na cijelom Sredozemlju. Ovom izložbom Hrvatski povijesni muzej svesrdno podržava ostvarenje biogradskog projekta.