HRVATSKE FILMSKE PREMIJERE NA HRT-u: Ako volite domaći film ovo ne smijete propustiti!

Jesen otvara film “Murina” | Foto: HRT

HRT-ova nova programska shema donosi i hrvatske filmske premijere. Jesen otvara film “Murina” koji je na rasporedu u četvrtak 22. rujna, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Film “MURINA” govori o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante, a koji počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom jednog vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

Redateljica: Antoneta Alamat Kusijanović

Uloge: Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić, Cliff Curts. Producent filma je Antitalent za HRT. Urednica Jasmina Božonovska Živalj.

 U nastavku donosimo naslove i kratki pregled i ostalih domaćih filmova :

“TEREZA37”

Foto: HRT

Tereza ima 37 godina, živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Redatelj: Danilo Šerbedžija

Uloge: Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković, Goran Bogdan. Producent filma je Focus media za HRT.

Film je na rasporedu 29. rujna na HTV 2. Urednik Mislav Brumec.

“ZBORNICA”

Suočena s restrikcijama školskog sustava te okružena obeshrabrenim učiteljima, nova i entuzijastična osnovnoškolska pedagogica Anamarija ulazi u vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Redateljica i scenaristica: Sonja Tarokić

Uloge: Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz. Producent filma je Kinorama za HRT.

Film je na rasporedu 6. listopada na HTV 2. Urednik Mislav Brumec.

“ZORA “

Dok se Matijina obitelj bori s neizliječenom traumom, njihovi sumještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Izgubivši vjeru, Matija bezuspješno pokušava pronaći pravog sebe, no zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba.

Scenarist i redatelj: Dalibor Matanić

Uloge: Tihana Lazović, Krešimir Mikić, Lara Vladović, Maks Kleončić, Nataša Matjašec Rošker, Marko Mandić. Film je za HRT proizvela producentska kuća Kinorama.

Film je na rasporedu 13. listopada na HTV2. Urednik Mislav Brumec.

“PLAVI CVIJET”

Sredovječna Mirjana službenica je u zagrebačkoj tvornici konca. Na dan proslave 20. obljetnice rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvjetljavaju dijelove njezina života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji. „Plavi cvijet“ film je o ženi, majci i kćeri, film koji budi emotivne asocijacije i nuka nas da dobro promotrimo sami sebe.
Redatelj: Zrinko Ogresta

Uloge: Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić . Producent je Interfilm.

Film je na rasporedu 20. listopada na HTV2. Urednica Zinka Kiseljak.
 
Termin rezerviran za domaće igrane filmove ostaje četvrtkom navečer na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT- HTV 2).