HRVATSKA POŠTA: Prigodna marka u povodu 150. obljetnice Zagrebačke filharmonije

HRVATSKA POŠTA: Prigodna marka u povodu 150. obljetnice Zagrebačke filharmonije
Foto: Hrvatska pošta

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 28. siječnja 2021. novu prigodnu poštansku marku u povodu 150. obljetnice djelovanja Zagrebačke filharmonije.

Motiv na marki su filharmonijski instrumenti, a autorica prigodnog izdanja je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba. Nominalna vrijednost marke iznosi 3,30 kn i otisnuta je u nakladi od 100 000 primjeraka. Marka je izdana u arku od 20 maraka, a Hrvatska pošta otisnula je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

U nastavku pročitajte tekst u povodu izlaska nove prigodne marke koji je napisala Zagrebačka filharmonija:

“Zagrebačka filharmonija je u 150 godina svojeg djelovanja i sudjelovanja u razvoju građanskog društva, glazbene kulture u Republici Hrvatskoj, gradu Zagrebu i cijelom svijetu konstantno nalazila put do svoje publike tijekom stoljeća i pol društvenih, kulturnih i političkih mijena.

Grlimo vas glazbom okuplja sve glazbenike koji su kroz povijest obogatili Zagrebačku filharmoniju. Ruke koje sviraju. Instrumenti u rukama glazbenika postali su temelj slavljeničkog vizuala, kao zahvala i svojevrsni hommage svim glazbenicima koji su satkali orkestar, svim zvijezdama Zagrebačke filharmonije.

Upravo svaki pojedinac, umjetnik, u zajedničkom stvaranju postiže puninu orkestralnog muziciranja. Zagrljajem glazbom Zagrebačka filharmonija poručuje kako umjetnost nalazi put do srca publike. Ovu godinu posvećujemo njihovu stvaralaštvu, predanosti i ljubavi prema glazbi i čovjeku.

U slavljeničkoj sezoni orkestrom će ravnati nekadašnji šefovi dirigenti, solisti – umjetnici iz orkestra te dobitnici nagrade Zagrebačke filharmonije Mladi glazbenik godine, koji su na samim početcima karijere bili prepoznati kao iznimni hrvatski glazbenici.

Odabranim programom želimo pokazati svojevrsnu hrabrost i predanost kako bismo svojoj vjernoj publici ponudili dostojan program protkan i svjetskim repertoarnim djelima, ali i djelima hrvatske glazbene baštine te izvedbama suvremenih autora, kao i praizvedbama.

Svečanim koncertom Okruženi zvijezdama, točno na dan 150. godišnjice, podsjetit ćemo se na prvu izvedbu održanu 25. veljače 1871. pod ravnanjem Ivana pl. Zajca.

Tada je koncert održan u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje su se, uz djelovanje Hrvatskoga glazbenog zavoda, u to vrijeme održavale predstave i koncerti. Danas je dom Zagrebačke filharmonije Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, čije je svečano otvorenje davne 1973. godine počelo koncertom Zagrebačke filharmonije.

Naša vjera u moguće dopušta nam da vas zagrlimo glazbom i pozovemo da s nama obilježite 150 godina djelovanja Zagrebačke filharmonije i uživate u programu koji smo s posebnom pažnjom osmislili i pripremili.”